Стрелецът от Батън Руж е идентифициран като Гавин Лонг

29-годишният Лонг е бивш морски пехотинец

Убиецът на тримата полицаи в град Батън Руж, щата Луизиана, е идентифициран от медии като Гавин Лонг, 29-годишен чернокож, предадоха Франс прес и БТА.

Мъжът бил родом от Канзас сити, щата Мисури.
Според източници на Си Би Ес, цитирани от "Фокус", Лонг бил роден на 17 юли 1987 г., което означава, че е извършил престъплението на рождения си ден.
Той е служил в морската пехота на САЩ от 2005 до 2010 г., съобщи правителствен представител, цитиран от Ройтерс.
Гавин Лонг е бил изпратен на ротационен принцип в Ирак от юни 2008 до януари 2009 г. Там той е бил награден с няколко отличия.
Американските власти засега не посочват мотиви за второто масово убийство на полицаи в страната от чернокож нападател през последните 10 дни.
Мъжът, който вчера уби трима полицаи и рани трима техни колеги, е бил застрелян на местопрестъплението, съобщи по-рано началникът на полицията в щата Луизиана полковник Майк Едмъндсън.
Той подчерта, че не се издирват други заподозрени. Единият от ранените полицаи се бори за живота си, а останалите двама са в стабилно състояние.
Простреляните служители на реда се отзовали на сигнал за въоръжен мъж. Властите проучват дали нападателят е устроил клопка на полицаите.
Напрежението на расова основа в Батън Руж е повишено, след като полицай застреля чернокож в града на 5 юли, отбелязва АФП. Ден по-късно аналогичен инцидент стана в щата Минесота.
А на 7 юли въоръжен мъж уби петима полицаи и рани седем техни колеги, както и двама цивилни, по време на мирен протест в Далас против полицейското насилие срещу чернокожи. Нападателят, чернокож, бе ликвидиран от полицията.
Гавин Лонг е посетил преди броени дни Далас във връзка с протестите против полицейското насилие срещу чернокожи, съобщи АФП.
Президентът на САЩ Барак Обама призова към национално единство след тройното убийство в Батън Руж, предаде Ройтерс.
"Ние имаме нашите разделения и те не са нещо ново. Ето защо е толкова важно... точно сега всички да се съсредоточат върху думи и действия, които могат да обединят още повече тази страна", каза Обама на предавана по телевизията пресконференция.
Президентът на САЩ предупреди случаят да не бъде използван за политически цели в кампанията за изборите за негов наследник през ноември. "Нямаме нужда от подстрекателска реторика", подчерта той.