Каракачанов: Опитът за преврат даде повод на Ердоган да прочиства противници

Кандидатстването му е в ЕС е възможност да пристиска Брюксел и да получава икономически и политически дивиденти, подчерта лидерът на ВМРО

Осуетеният опит за преврат даде повод на турския президент Реджеп Ердоган тотално да прочисти всички свои противници, каза в предаването „Тази сутрин” по bTV лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

Той припомни и коментарите, включително на турски наблюдатели, че случилото се всъщност е доста лоша инсценировка на преврат. На другата сутрин Ердоган направи най-генералната чистка в турската държава за последните 2 века, подчерта Каракачанов.

По думите му се наблюдава изчистване на системата от всички неудобни и нехаресващи политиката на Ердоган.

„Ердоган не го интересува членството в ЕС. Кандидатстването му е в ЕС е възможност да пристиска Брюксел и да получава икономически и политически дивиденти. Членството му в НАТО е стратегическа позиция, от която той доста по-свободно оперира в Близкия изток”, посочи още лидерът на ВМРО.

Според него целта на Ердоган е еднолично управление.

Сърбия иска да разположи военни части по границата, за да се предпази от евентуална вълна, ако проблемите в Турция се задълбочат, отбеляза още Каракачанов.

Българската граница не е пропусклива. Охраната по границата ни е засилена, включително с допълнителни военни. Въпросът е доколко българското правителство ще има кураж да разпореди твърд отпор, ако тръгне подобна вълна, смята той.

Каракачанов беше категоричен, че ако има подобна вълна, каквато имаше миналата година през Гърция и Македония за Сърбия, българските гранични полицаи и военни трябва да имат ясна и категорична заповед – никакво пропускане на нелегално преминаване на границата, включително с използване на сила.

Не трябва да живеем със съзнанието, че ще допускаме някой да влиза незаконно на наша територия, убеден е Каракачанов.