Какво да правим при пожар по време на почивка

Мерки за пожарна безопасност в хотелски стаи и други обекти за настаняване

Обекти за настаняване като хотели, хижи, почивни станции, ваканционни селища, лагери, къмпинги и др. представляват сериозно предизвикателство за пожарната безопасност. Основният риск произтича от простия факт, че туристите, посещаващи дадения обект, често спят при избухването на пожара, което предполага забавена реакция, която се задълбочава от непознаването на сградата и възможните аварийни маршрути. Зависимостта на някои туристи от други за оказване на помощ (например деца, възрастни или инвалиди) води до увеличаване на предизвикателството за безопасна евакуация. Всички тези предпоставки водят до забавена евакуация, когато огънят и димът са вече значително разпространени и рискът от наранявания се увеличава.

РДПБЗН-Добрич се стреми да повиши осведомеността сред посетителите относно необходимите предпазни мерки за пожарна безопасност, които те могат да спазват в обекти за настаняване.

Осигуряването на пожарна безопасност в хотелите и местата, предлагащи туристически услуги, е от съществено значение, за да се гарантира, че възникването на пожари е малко вероятно. В случай, че те все пак  възникнат, предприетите мерки ще спомогнат пожарът да бъде своевременно, ефективно и безопасно потушен, а също така ще гарантират бързото, лесно и безопасно придвижване на всеки от посетителите до сигурно място, извън сградата. 

Екскурзиите и бизнес пътуванията превръщат хотелите/мотелите в наш дом, далеч от дома. Ето защо е важно е да знаем и да бъдем подготвени, как да реагираме в случай на пожар в хотела, където сме отседнали.

Приемайте сигнала за пожар като реален независимо дали първоначалният източник е неизвестен.

Ако се включи аларма или има съмнение за пожар, незабавно се обадете на телефон 112. Не отлагайте обаждането, за да проучите ситуацията със сигурност. Всяко забавяне ще позволи на пожара да се разрасне и да застраши повече хора и сгради.

Когато позвъните на 112 дайте максимално точна и подробна информация за мястото на пожара, какво гори, колко хора вероятно са застрашени, вашето местоположение и всяка друга известна ви информация, която ще е от полза на пожарникарите.

Никога не използвайте асансьор в случай на пожар. Причините за това са минимум три – 1) Асансьорът може да спре и хората вътре да останат в капан, 2) Асансьорните шахти може да се напълнят с дим, 3) Асансьорът трябва да бъде на разположение на пристигащите пожарникари.

Ако не сте в състояние да напуснете сградата, опитайте се да създадете своя „безопасна зона” – запечатайте стаята като използвате влажни кърпи около отвори/пукнатини във вратите. Запечатайте вентилационните отвори, за да се предпазите от дима. Не чупете прозорците, защото пламъци и дим, могат да се прехвърлят отвън. Ако в помещението вече има дим, стойте приведени ниско долу, където въздухът е най-чист. Поставете мокра кърпа пред носа и устата си и дишайте само през носа. Опитайте да сигнализирате по телефона или размайвайки нещо през прозореца за мястото си.

 „Пожар” – самата дума е в състояние да накара и най-коравото сърце и душа да изпаднат в паника или да станат част от фатална статистика.

Заплахата от пожар може да бъде съвсем далечна мисъл за туриста, отседнал в модерен хотел, където безопасността е от първостепенно значение и гарантирано всички предпазни мерки са взети, но факт е, че оставайки дори за една нощ в най-луксозната сграда, вие може да сте изложени на по-голям риск, отколкото някога сте очаквали. Затова трябва да поемете отговорност за собствената си безопасност и трябва да бъдете подготвени в случай на най-лошото.

Планирайте как се измъквате от пожара, преди да сте попаднали в такъв

Когато влезете в хотелската стая, преди да използвате леглото за почивка, запознайте се с евакуационните изходи, намиращи се най-близо до вашата стая. Те обикновено са показани на карта/план, разположени на гърба на входната врата или тази на килера.

Излезте в коридора и се насочете към изхода, като преброите колко са вратите на другите стаи преди изхода, за да се ориентирате по тях, когато в случай на пожар е тъмно и задимено. Отбележете всички пречки, които може да получите по пътя си към изхода.

Когато стигнете до изхода, отворете вратата. Ако тя е заключена, това е сигурен капан в случай на пожар. Ако вратата е отбелязана като евакуационен изход, тя трябва да е отворена. След като я отворите, надникнете вътре, за да се запознаете с конфигурацията на стълбището и да проверите за евентуални препятствия, които биха блокирали излизането ви навън.

На връщане към стаята ви, огледайте се къде са разположени пожарогасителите. Ако не виждате такива, може да попитате на рецепцията къде се намират и лично след това да се уверите дали са там.

Тъй като е много вероятно в случай на пожар пътят ви до най-близкия евакуационен изход да е затруднен, огледайте се за още един в противоположния край.

Когато се върнете в стаята, погледнете през прозореца дали е възможно да скочите от там без да се нараните сериозно.

В стаята ви вероятно има датчик на пожароизвестителна инсталация, който можете да проверите – датчикът работи, ако има светеща лампичка.

 При пожар

В случай, че имате и най-малки подозрения, че има пожар, незабавно се обадете на рецепцията. Кажете името си, в коя стая сте и кратко описание на ситуацията.

Напуснете стаята, като преди да отворите врата пипнете дръжката или самата врата с опакото на дланта си/ако тя е гореща, може да се изгорите/. Не отваряйте, ако вратата/ дръжката е гореща.

Ако вратата/дръжката е студена, отворете я, но за по-сигурно клекнете ниско долу и се пригответе за дим, който може да нахлуе от коридора. Ако коридорът е чист, отправете се към изхода. Не използвайте асансьора. Когато стигнете до изхода, движете се бързо, но предпазливо надолу по стълбите и се дръжте за парапета. Ако попаднете в гъст дим, не се опитвайте да минавате през него. Най-добре се върнете обратно и потърсете алтернативен изход, който не е задимен.

Ако не успеете да напуснете хотелската стая, положете всички усилия да уведомите някого за местоположението. Ако не успявате да се свържете с рецепцията, позвънете на 112. С размахване на чаршаф през прозореца сигнализирайте къде се намирате.