Шарков: Системата с пръстовия отпечатък във всяка болница от октомври

В момента системата е въведена екпериментално е 5-6 болници, предстои да се въведе в още 20, от октовмри ще е във всяка болница

Системата за пръстова идентицфикация на пациенти на входа на болниците ще започне да навлиза поетапно от октомври. В момента системата отпечатък се тества в 5 - 6 болници, след това ще има пилотно въвеждане в 20 болници и от октомври ще е във всички лечебни заведения. Това съощи зам. министъра на здравеопазването Ваньо Шарков в ефира на "Нова телевизия".

„Целта е да се даде право на пациента сам да контролира как се разходват средствата, които той внася в НЗОК”, смята заместникът на Москов. Шарков обясно още, че с отпечатъка се генерира уникален код. Въпреки, че влизането в лечебните заведения ще става задължително с пръстова идентификация, няма причина хората с увреждания или с ампутирани крайници например да се притесняват, успокоява министърът.

„Вие потвърждавате, че ви е извършена някаква медицинска услуга – това е удостоверение пред НЗОК, че трябва да плати на съответната болница за съответната услуга. Ако човек няма ръка, тогава ще се ползва личната му карта или друг механизъм, чрез който ще се удостоверява. При децата също е друг начинът – родителят или настойникът дава идентификационен код. Той ще се дава при влизане и излизане от болницата”, обясни Шарков.

Друго от нововъведенията на министерството ще ни позволява чрез приложение на мобилния телефон ще получаваме информация, че Касата е изплатила на съответна болница сума за нашето лечение.