Лиляна Павлова награди победителите в конкурс за млади архитекти и инженери

Над 125 проекта на млади надежди в областта на архитектурата се състезаваха в "Академия ГРАДЪТ“ 2016

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова награди призьорите в третото поредно издание на инициативата "Академия ГРАДЪТ"., съобщават организаторите на инициативата. Тази година "Академията" включва три конкурса -  „Училища на бъдещето“, „Фасади, цветове, хармония“ и „Градът – градове и инфраструктура, сгради и вътрешни пространства“, а участвалите студенти са от 5 български и 12 чуждестранни университета. Патрон на инициативата е именно Лиляна Павлова. Събитието са уважили редица представители на строителния бранш, експерти, архитекти и инженери.

„Имаме нужда от вашите иновативни и креативни идеи за това как да развиваме нашите градове и инфраструктура, как да ги правим по-добри. Искам да си пожелаем да реализираме проектите ви в България, а тези от вас, които живеят и учат извън страната, да се върнат, за да ги осъществим заедно.“, е споделила министър Лиляна Павлова на сцената. Тя също така е обявила, че Министерство на регионалното развитие и благоустройството ще покани млади архитекти и инженери, участвали в „Академия ГРАДЪТ“, в експертните съвети на министерството при приемането на градоустройствени планове и проекти.

Министър Лиляна Павлова връчи първа наградата в категория „Градове и инфраструктура“ на Андрей Ходкевич от Политехнико ди Милано за проекта му “The Fake City”, който отправи вдъхновяващо послание към всички присъстващи в залата – да творят и създават това, което обичат, без ограничения. На победителите в другите конкурси наградите са били връчени съответно от американския посланик Ерик Рубин, управителя на "Баумит България" Николай Бъчваров и собственика на G.P. Group Владимир Житенски.

Според организаторите на инициативата основната ѝ цел е да стимулира и поощри комуникацията между различните поколения архитекти и инженери, които да споделят и предават своя професионален и житейски опит в най-важния и труден момент от професионалната реализация на младите български архитекти и инженери по света и в България – напускането на студентската скамейка и първите години в професията.