До края на седмицата се очаква регламент, който да позволи бърза реакция на различните институции при откриването на мъртви делфини по крайбрежието. Това съобщи на дискусия в Бургас заместник-министърът на земеделието Свилен Костов, цитиран от БНР.

Междуведомствена работна група изготвя инструкцията за действие при намирането на мъртви бозайници.  За да се установи причината за смъртността на делфините са нужни логистика и вземане на кръвни проби. Времето от сигнала до аутопсията трябва да бъде сведено до минимум, заяви Свилен Костов.

„Самият проблем за установяване на смъртността е това, че много голяма част от труповете са в силно разложено състояние. Доста късно се изхвърлят на брега. Инструкцията всъщност ще включва какво да правим, така че да не се чака още повече разлагането им на брега, където слънцето ускорява този процес.” – поясни той.

Проблем е, че ветеринарите твърде рядко имат специализация за морски бозайници, за да извършат аутопсия, отбеляза доц. Виолин Райков от Института по океанология:

„Може би трябва едно допълнително обучение на хора, назначени на такава длъжност, но те все пак трябва да имат ветеринарномедицинско образование. Не трябва кой да е да прави аутопсията, за да може да има тежест това нещо, защото ако има съмнения за насилствена смърт, те трябва да се докажат.” – поясни доц. Райков.

Преди да се пристъпи към каквито и да било забрани за риболов, трябва да се изясни причината за смъртността при делфините, категорични са от Земеделското министерство.