Родителите на Антон Йелчин ще съдят Фиат Крайслер

Автомобилният концерн е производител на автомобила, който уби младият актьор

Почернените родители на холивудския актьор Антон Йелчин, който загина при трагичен инцидент през юни, ще заведат съдебно дело срещу автомобилния гигант Fiat Chrysler. Те смятат, че вината за смъртта на сина им се дължи на "големи дефекти" в продукцията на автомобилния производител, съобщава изданието TMZ.

Според информацията семейство Йелчин ще съдят още доставчика на автомобили ZF North America, както и най-големия дилър в САЩ - AutoNation, от който актьорът е купил автомобила. Исковете ще бъдат заведени в началото на следващата седмица, съобщи адвокатът на семейството.

27-годишната звезда от сериала "Стар Трек" загина на 19 юни в двора на дома си в Лос Анджелис. Актьорът бе премазан от своя Jeep Grand Cherokee, който потеглил неочаквано и го притиснал към стълб в къщата.

Приятели на Антон открили тялото му под автомобила, а пристигналите лекари не успели да го спасят. Именно Jeep Grand Cherokee е един от моделите на Fiat-Chrysler, за които по-рано бе доказано, че имат дефект с лоста на автоматичната скоростна кутия.

Неговата конструкция е такава, че често при поставяне в позиция "паркинг" превключване няма и шофьорът остава заблуден, че автомобилът му надеждно спрян. Това е довело до голям брой инциденти, но случая с Йелчин е първият, при който загива човек.

Концернът Fiat Chrysler бе обвинен, че е знаел за проблема, но не е предупредил своите клиенти и не е изтеглил колите им от употреба. Веднага след смъртта на актьора група собственици на Jeep Grand Cherokee се обединиха и заведоха дело срещу Fiat Chrysler за укриване на информация за дефекти в автомобила.

С подобна скоростна кутия са оборудвани над 1 млн. бройки от различни модели, които предстои да бъдат изтеглени от пазара и ремонтирани за сметка на производителя.