Кралев: България не заслужаваше такова петно!

Положителната проба на Силвия Дънекова е петно върху България, което не сме заслужили, така министърът на спорта Красен Кралев коментира пред БНТ новината за положителната проба на Силвия Дънекова, преди да е получен резултата от нейната Б-проба.

"Многократно сме ги тествали всички атлети. Всички до един бяха чисти. Преди идването си тук също е била тествана. Отрицателен резултат. След два дни проверяват пробата и тогава вече се появява субстанцията, която ни притеснява. Не можем да контролираме всеки какво си слага в устата. Аз не виждам и логиката каква е, защото тя не беше от хората, които имаха шансове за медали.... Проблемът е, че без никаква причина върху България се лепва петно, което не виждам с какво сме го заслужили. Няма никакъв смисъл да се опитваш да надхитряваш допинг полицаите в тези условия", заяви министър Кралев.

След като проба Б, потвърди положителния резултат на проба А, от Министерството на младежта и спорта остро осъдиха поведението на лекоатлетката. Недопустимо е по този начин да се руши имиджа на България и да се слага петно върху целия български спорт, обявиха от спортното ведомство. Силвия Дънекова и всичките ни олимпийци преминаха обстойно обучение в Националния антидопингов център за актуалните антидопингови правила на Световната антидопингова агенция (WADA) и Международния олимпийски комитет (МОК). Атлетката бе тествана от българска Антидопингова организация преди Олимпиадата, а след пристигането си в Рио де Жанейро отново даде проба, като резултатите от тези две проверки са отрицателни. На 1 август на Дънекова е взета нова проба, която дава положителен резултат за наличието на забранени вещества. Преди началото на Олмпиадата Дънекова представи и програмата си за възстановяване на комисията за мониторинг и медицински контрол на спортистите, които ще участват на Летните олимпийски игри Рио 2016 г. и Летните параолимпийски игри Рио 2016 г. Оттук нататък отговорността за субстанциите, които е приемала състезателката е лично нейна и на лекаря, с когото работи. До 8 август на българските спортисти, които ни представят на Олимпийските игри от българския Антидопингов център са направени 62 уринни и 5 кръвни теста. От международните спортни федерации и Международния олимпийски комитет са им взети още 29 проби. Някои от състезателите, които са с възможности за спечелване на отличие в Рио са подложени на до 4 проби в България и на до 6 проби от Международните федерации и МОК. Борбата с употребата на допинг е сред основните приоритети на ММС и ние ще продължим тази битка, като категорично заявяваме, че ще бъдем безкомпромисни към всички, които нарушават правилата на честната игра и чистия спорт.  
Цялото видео можете да видите ТУК