Добричлийката Милица Мирчева бяга днес на маратона в Рио

Тя ще участва в една от най-тежките дисциплини

Добрич ще има свой представител на Олимпийските игри днес. Милица Мирчева ще участва в една от най-тежките дисциплини в леката атлетика – маратон.
22-годишната Милица е втора в Европа от първенството на Стария континент по крос кънтри Самоков`2014. Успя да покрие олимпийски норматив за Рио в маратона, след като има само две състезания на класическата дистанция от 42,195 км. На Балканското първенство по маратон в Подгорица добричлийката записа време от 2:44.23 часа, с което покри новия норматив за Олимпийски игри от 2.45 часа. Личен треньор й е Йоло Николов, който все още е един от най-добрите български бегачи на дълги разстояния
„В моята дисциплина няма как да търсиш висок резултат в тази възраст, по-скоро участието ми ще бъде опит и едно състезание, която със сигурност няма как човек да не запомни за цял живот. За мен не е просто участие. Аз го приемам като много отговорна задача, но същевременно няма как да постигна някакви невероятни резултати, защото за тази дисциплина се изискват много години тренировки, които аз все още нямам на моята възраст. Например между 25 и 30-годишна възраст човек може да търси някакъв по-пиков резултат в маратона. Аз ще се постарая да дам най-доброто от себе си, а пък каквото се случи”, заяви в интервю за Медийна група „Добруджа” Милица Мирчева няколко дни преди да отпътува за Рио.
Общо петима българи в пет различни дисциплини ще се състезават в осмия ден на олимпийските игри в Рио де Жанейро. Лека атлетика, бадминтон, спортна стрелба и борба са спортовете, в които ще има българско участие.
Първият старт за деня е на Милица Мирчева, която ще участва в женския маратон. Стартът на класическата дисциплина е от 15.30 часа българско време.
Около половин час по-късно Даниел Александров излиза в първия си двубой от турнира по класическа борба в категория до 75 кг. Ако успее да стигне до финалите, българинът ще се бори за медалите от 22.00 часа.
В 15.00 часа стрелецът Антон Ризов ще участва в квалификациите на 50 метра пушка от три позиции. Това е трета дисциплина, в която участва, като в предишните две - 10 метра въздушна пушка и 50 метра пушка прав, не успя да прескочи квалификациите.
В 01.30 бадминтонистката Линда Зечири започва участието си в турнира на сингъл. Тя има големи шансове да прескочи първата фаза, защото жребият я размина с представителките на Азия и във втория си двубой от груповата фаза тя ще се изправи срещу британката Кърсти Гилмор.
Последното българско участие за деня е на Тихомир Иванов. Състезателят на висок скок ще се опита да намери място на утрешния финал в дисциплината, като квалификациите за него са днес от 02.30.

ИА Добруджа