Над 3000 използуват ПИК код в Старозагорско

Над 6,5 млн. пък са справките за задължения и плащания

Над 3000 са персоналните идентификационни кодове (ПИК), издадени на фирми и физически лица от началото на годината в област Стара Загора, съобщиха от местния офис на националната агенция за приходите (НАП).

 Над 6,5 млн. пък са справките за задължения и плащания, направени през сайта на НАП от началото на годината.

 Персоналният идентификационен код  (ПИК), издаван на клиентите на Националната агенция за приходите, може да бъде получен във всеки от офисите  в страната. Досега кодът се получаваше задължително от офиса по постоянен адрес на гражданите и по регистрация на фирмите.

 Най-новите електронни услуги на приходната агенция, достъпни с ПИК за физическите лица са възможността за: подаване на декларация за регистрация на самоосигуряващо се лице, както и уведомления за сключване, изменения или прекратяване на трудови договори; автоматизирано плащане на дължимите суми към държавата директно от справката за задълженията; получаване на информация за членство в пенсионен фонд и направените вноски и др.; подаване на осигурителна декларация образец 7 (задължително изисквана от безработни и неосигурени за здраве на друго основание и при възстановяване на здравноосигурителни права); подаване на декларация  от самоосигуряващи се лица, когато се осигуряват само във фонд „Пенсии” и др.

 Услугата „Справка за достъп до електронните услуги на НАП, обобщена” позволява на притежателите на ПИК и електронен подпис, с пълен достъп до е-услугите на НАП, да проверят кой има право да подава данни към Агенцията и да прави справки от тяхно име, както и нивото на достъп на упълномощените лица. По този начин задълженото лице може да осъществява ефективно контрол и да предотврати злоупотреби с подаването на данни от негово име към НАП.

 От Приходната агенция припомнят, че издаването на ПИК е безплатно и безсрочно, отнема няколко минути, а с него физическите лица могат да подават данъчни и осигурителни декларации, да следят данъчната си сметка за задължения и плащания, да проверяват осигурителния си доход и да ползват редица други електронни услуги.