Очакват 600 фолклористи за форума "Българско наследство" в Балчик

Второ издание в дните от 26 до 28 август

Около 600 фоклористи, между които и изпълнители с български корени от Украйна, Молдова и Румъния, се очаква да стъпят на сцената на международния форум "Българско наследство" в Балчик. Събитието, което ще има второ издание в дните 26-28 август, се организира от едноименното сдружение в партньорство с община Балчик, съобщи директорът на форума Маруся Костова, цитирана от БТА.
Вокален ансамбъл "Чучулички" и танцовият състав "Златно класче" от град Николаев, народният самодеен хор "Буджак" от село Виноградное в Украйна,ансамбъл "Севда" от село Казаклия, Молдова,народен хор от село Лунка,Румъния, ще покажат фолклорното богатство, което са наследили от своите деди.За конкурса се очакват и индивидуални изпълнители - бесарабски българи, каза директорът на форума.
На празника ще бъде представено творчеството на класика на бесарабската литература Петър Бурлак - Вълканов. На литературната конференция "Сърца на кръстопът" ще прозвучат стихове и на Димитър Боримечков - редактор на българския вестник "Свет" в Тараклия, и на други бесарабски поети.
В научната конференция за етнологията на българите и началото на българската държава, която ще ръководи професор д-р Елена Рацеева от Тараклийския университет, ще се включат университетски преподаватели и краеведи.Под научното ръководство на академик Георги Марков ще бъде разисквана темата за 100-годишнината от края на Първата световна война и боевете за Добруджа, информират организаторите.