Иван Тотев съобщи кои са истинските собственици на четирите изгорели склада

Създава се комисия заедно с Mинистерството на културата, която в рамките на един месец да се обследва състоянието на опожарените сгради

"Тютюневите складове никога не са били собственост на Община Пловдив. На три от складовете, попадащи в два имота, собствениците са едни и същи. Фирмата е „РИПА“ ООД, с адрес на регистрация бул. „Руски“ 77, вход В, ет. 1. Собственикът на склада, който последен се възпламени, е „Галакси Пропърти Груп“, с регистрация бул. „Дунав“ 5. Те са и собственици на цигарената фабрика. Представители на фирмата бяха през цялата вечер там и съдействаха с хора и с обезопасяване на периметъра", това каза днес кметът на Пловдив инж. Иван Тотев по повод на инцидента с пожара в събота. Той допълни, че: "Проектът за Тютюневия град за 2019-а година остава в сила. Всички проектни предложения за тази зона ще бъдат разглеждани и коментирани от Община Пловдив и ще получат съответното финансиране.

В момента пред Общината изниква предизвикателството – да се изпълни със съдържание и с изкуство тази зона. Пловдив няма да се откаже от проекта за Тютюневия град, даже ще се фокусира върху тези проекти и този негатив да се превърне в позитив. Надяваме се, че с усилията на всички пловдивчани, ще успеем да излезем от тази ситуация".

В разговори с министър Вежди Рашидов заедно с кмета Иван Тотев са стигнали до решението за иницииране на работна група, която да подготви съответните промени в закона за културното наследство, които да вменят на собствениците да осигурят функционалност на сградите, а не само да бъдат едни изоставени обекти, които да бъдат безопасни за преминаващите покрай тях и когато пада мазилка, институциите да се намесват.

"Тютюневите складове никога не са били собственост на Община Пловдив. На три от складовете, попадащи в два имота, собствениците са едни и същи. Фирмата е „РИПА“ ООД, с адрес на регистрация бул. „Руски“ 77, вход В, ет. 1. Собственикът на склада, който последен се възпламени, е „Галакси Пропърти Груп“, с регистрация бул. „Дунав“ 5. Те са и собственици на цигарената фабрика. Представители на фирмата бяха през цялата вечер там и съдействаха с хора и с обезопасяване на периметъра", това каза днес кметът на Пловдив инж. Иван Тотев по повод на инцидента с пожара в събота. Той допълни, че: "Проектът за Тютюневия град за 2019-а година остава в сила. Всички проектни предложения за тази зона ще бъдат разглеждани и коментирани от Община Пловдив и ще получат съответното финансиране. В момента пред Общината изниква предизвикателството – да се изпълни със съдържание и с изкуство тази зона. Пловдив няма да се откаже от проекта за Тютюневия град, даже ще се фокусира върху тези проекти и този негатив да се превърне в позитив. Надяваме се, че с усилията на всички пловдивчани, ще успеем да излезем от тази ситуация". В разговори с министър Вежди Рашидов заедно с кмета Иван Тотев са стигнали до решението за иницииране на работна група, която да подготви съответните промени в закона за културното наследство, които да вменят на собствениците да осигурят функционалност на сградите, а не само да бъдат едни изоставени обекти, които да бъдат безопасни за преминаващите покрай тях и когато пада мазилка, институциите да се намесват. Какво каза още кметът по темата вижте във видеото:

Публикувахте от Община Пловдив - Plovdiv Municipality в 22 август 2016 г.