Байдън в Турция: САЩ няма намерение да защитава престъпници

"Съединените щати не възнамеряват да защитават никого, ако този човек е извършил престъпление." Това заяви американският вицепрезидент Джо Байдън на съвместна пресконференция с турския премиер Бинали Йълдъръм в Анкара по време на визитата му в турската столица, предава ТАСС. Все пак Байдън подчертава, че всички доказателства по казуса с ислямския проповедник Фехтуллах Гюлен, когото Анкара счита за основен отговорен фактор, стоящ зад неупешния опит за преврат от средата на миналия месец, ще бъдат разгледани от американския съд, като решението ще бъде взето въз основа на законите на САЩ.

Байдън също така отбелязва, че САЩ не са поддържали опита за държавен преврат в Турция и не са притежавали информация за подготовката му. "Опровергаваме слуховете за това, че Съединените щати са знаели предварително за преврата. Не сме получавали информация за това. Страната и обществото ни гледат с отвращение на това, което се случи в Турция", категоричен е Байдън, който определя опита за пуч като "акт на малодушие". Американският вицепрезидент увери Анкара, че "САЩ и Турция вървят рамо до рамо като най-добри приятели".

Байдън заяви още, че Вашингтон ще продължи да предоставя на турските власти информация по случая с Гюлен, съобщава "Ройтерс". Според Байдън САЩ няма интерс да защитава някого, който е нанесъл вреда на съюзник.

Турският президент Реджеп Ердоган, който ще се срещне по-късно с Байдън, по-рано заяви, че ще продължи да предоставя на САЩ доказателства за вината на Гюлен, както и че ще продължава да настоява за екстрадицията му.