150 реконструктори от пет държави правят възстановка на Добричката епопея

На 28 август от 11 до 13 часа в бившите казарми на Добрич

По време на Първата световна война боят при Добрич се е състоял в дните 5-7 септември 1916 г. В него части от III българска армия отблъскват настъплението на румънци и руснаци и с победата си допринасят за освобождението на Южна Добруджа.

Този бой ще бъде пресъздаден от военно исторически клуб „46-и пехотен добрички полк“ към Национално дружество „Традиция“ в рамките на Международния военно-исторически фестивал "Добричката епопея 1916-2016", съобщават от Община Добрич. Възстановката ще се състои в часовете от 11,00 до 13,00 часа на полигона на 45 механизирана бригада (старите казарми), на 27-28 август.

Фестивалът, посветен на Първата световна война, се провежда за първи път в България. В мероприятието ще вземат участие 150 реконструктори от 5 държави - Русия, Украйна, Латвия и Израел и 17 реконструкторски групи от България.

Зрителите ще могат да разгледат униформи, снаряжение, оръжия и предмети от войнишкия бит на българската, руската и румънската армия през Първата световна война. Интерактивни площадки ще бъдат достъпни за всеки посетител. Ще има възможност да се видят на живо укрепена огнева позиция и полеви лазарет.

Община град Добрич и военно исторически клуб „46-ти Пехотен Добрички Полк“ канят всички на проявата, за да отбележим заедно паметната дата и почетем загиналите за освобождението на Добруджа. Входът е свободен.