В Балчик започна форумът "Българско наследство"

С изложба „Образи на духа и вярата”

Международният форум „Българско наследство” и църковното настоятелство при храм „Св. Георги” в Каварна откриха в Балчик изложба под наслов „Образи на духа и вярата”. Тя е посветена на 180-ата годишнина от построяването на най-старата каварненска църква през 1836 година.  Гост на откриването бе академик Георги Марков, съобщават организаторите.

Изложбата постави началото на едноименния форум в Балчик от 26 до 28 август и може да бъде разгледана във фоайето на Община Балчик.

Във второто издание на фестивала участват над 600 фолклористи от България, Украйна, Румъния, Молдова и област Гагаузия. Българите зад граница, живеещи в тези страни, ще демонстрират с изпълненията си как са съхранили и пазят българското наследство.

Вокален ансамбъл "Чучулички" и танцовият състав "Златно класче" от град Николаев, народният самодеен хор "Буджак" от село Виноградное в Украйна, ансамбъл "Севда" от село Казаклия, Молдова, народен хор от село Лунка, Румъния, ще покажат фолклорното богатство, което са наследили от своите деди.

На празника ще бъде представено творчеството на класика на бесарабската литература Петър Бурлак - Вълканов. На литературната конференция "Сърца на кръстопът" ще прозвучат стихове и на Димитър Боримечков - редактор на българския вестник "Свет" в Тараклия, и на други бесарабски поети.

В научната конференция за етнологията на българите и началото на българската държава, която ще ръководи професор д-р Елена Рацеева от Тараклийския университет, ще се включат университетски преподаватели и краеведи. Под научното ръководство на академик Георги Марков ще бъде разисквана темата за 100-годишнината от края на Първата световна война и боевете за Добруджа.