В Тервел започва обновяването на музея

С подкрепата на "Красива България"

В Тервел започва обновяването на градския музей, който ще се превърне в атрактивно място за занимания на деца и младежи, съобщи заместник-кметът на общината Диана Илиева.
Вече е одобрен проект с инвестиция от 116 000 лева по програмата "Красива България" за изграждане на достъпна среда в сградата за хора с увреждания. Предвижда се да бъдат изградени панорамен външен подемник и портал към вътрешния двор на зданието, както и санитарни помещения. Ще бъде монтиран и друг подемник за преодоляване на стълбите на първия етаж в сградата, пояснява заместник-кметът.
Общината подготвя и друг проект, с който ще кандидатства в Местната инициативна група, за възстановяване на покрива, дограмата, външната и вътрешната мазилка на сградата. Ще бъде доставено и ново оборудване с интерактивни екрани, звукови и светлинни ефекти, което ще позволи да бъдат оформени кътове за занимания на учениците.
В новата експозиция на музея ще намерят място артефактите от тазгодишната археологическа експедиция на крепостта "Палматис", където бе открита християнска базилика от времето на император Юстиниян Велики. Ще бъдат достъпни за публиката и находките от проучената средновековна българска крепост "Скала" край село Кладенци. Експозицията ще представя и битката край село Кочмар по време на Първата световна война, етнографията на Тервелския край и други, информират от общината.