"Газпром" започва преговори за "Турски поток" на 31 август

Директорът на "Газпром" Алексей Милер ще даде началото на преговорите, бележещи възобновяването на замаразения в края на миналата година проект "Турски поток", съобщава "Интерфакс", цитирайки заместника на Милер в газовия концерн Александър Медведев. Преговорите ще се проведат в Турция, а началото им е в края на този месец - 31 август.

"Предвидена е визита в Турция, на която ще обсъждаме взаимоотношенията си, в това число и "Турски поток", заявява Медведев. В същия ден в турския курорт Анталия ще се проведе приятелски мач между националните отбори по футбол на Русия и Турция, отбелязва агенцията.

Проектът "Турски поток" се очерта като алтернатива на замразения "Южен поток", чието трасе трябваше да минава и през България. Двустранните преговори обаче бяха прекратени след инцидентът от миналия ноември, когато турска ракета свали руски бомбардировач, навлязъл във въздушното ѝ пространство.

След затоплянето на отношенията по оста Москва-Анкара в последно време обаче, се появиха сериозни индкации от най-високо ниво, че  ще бъде сериозно обсъдено евентуално сътрудничество по ключови проекти, в това число и "Турски поток".