Любо Пенев стана на 50 години

Вкарва 10 гола във вратата на Реал (Мадрид)

ЧРД,Любо! Любослав Младенов Пенев е роден на 31 август 1966 година в София. Още като юноша на ЦСКА се вижда  неговия талант на изкусен голмайстор. След време в испанското първенство вкарва 10 гола във вратата на Реал(Мадрид).


Любо вкарва първия си гол в "А" група точно във вратата на Левски. При това при победа на "Герена" с 3:1 на 22 декември 1985 година.

Става  футболист номер 1 на България на 22 години през 1988 година.Три пъти е шампион с любимия си ЦСКА. Както и трикратен носител на Купата на България с "армейците".

Голмайстор номер едно на България девятката Петър Жеков говори за своя следовник само хвалебствия. Докато работи с него като итрач в ЦСКА, Жеката успява да види и извая в него вродения талант на голмайстор. А Аспарух Никодимов е негов треньор от детските му години при "армейците". Така,че клубната мая си е казала думата. Още повече,че Любо е племенник на големия Димитър Пенев.

Любо е футболистът, който на 17 ноември 1993 година дава най-важният голов пас в българския футбол. След като Жинола секунди преди края центрира и топката попада в Кременлиев, който я дава на Балъков идва моментът на таранът Любо.
Пенев вижда как неговият съотборник от ЦСКА още от юношите Емо Костадинов стартира и с брилянтен прехвърлящ пас му подава топката. После всичко е история след второто попадение на Емо във вратата на Бернар Лама и класирането на нашите на световното в Щатите.

Любо Пенев още като футболист е безкрайно дисциплиниран и държи на пълния професионализъм. Прави го и като играч и като треньор и като клубен президент.

Двама от неговите именити съотборници във Валенския Предраг Миятович и Миодраг Белодедич, когато чуха,че става въпрос за техния съотборник от "прилепите" се изправиха на крака в знак на голямо уважение. Думите им бяха:"Любо Пенев ни въведе изцяло в гранд като Валенсия". Какво повече може да се каже за харизмата на този великолепен играч. Където Любо е минал през Испания винаги говорят за него с огромно уважение. Така е във Валенсия, така е и в Атлетико(Мадрид) където печели дубъл през 1996 година.В Селта и Компостела също го тачат. С екипа на Селта вкарва хеттрик във вратата на Реал за 5:1. Любо има десет гола в мрежата на "белия балет" с всички испански отбори за които е играл.

В световната квалификация в София с Русия на 10 септември 1997 година за победния гол на Трифон Иванов светла му памет, след параболичния пас на Ицо, Любо направи невероятен заслон и освободи пространство за попадението на Туньо. Тези неща се помнят!

В скорошен успех в международен план за ЦСКА е елиминирането на един от модерните грандове на Източна Европа Шахтьор (Донецк). Победата в София с 3:0 се извоюва благодарение на Любо Пенев.

Любо показа своя характер и като треньор. Едва след като той доброволно напусна представителния тим се разбра, че има липса  на професионални навици, които той бе въвел.

Любо Пенев е и човек, който има самостоятелно мислене и никога не се огъва. Готов е да мине през огън само и само да запази принципите си. Той е от малкото хора, които  отстояват своята личност. А той се е доказал през годините, като голяма личност.