"Гранична полиция" официално е с нов началник

Това е главен комисар Светлан Кичиков, който досега е бил началник на началник на базата "Гранични кораби" в Бургас

Новият началник на "Гранична полиция" встъпи официално в длъжност днес. Това е главен комисар Светлан Кичиков. Той бе представен от Главният секретар на МВР Георги Костов, съобщават от пресцентъра на МВР. Кичиков е назначен със заповед на вътрешния министър Румяна Бъчварова

На представянето на новия директор на са присъствали зам.-вътрешния министър Филип Гунев и заместник-главният секретар гл. комисар Георги Арабаджиев.

"Оценката на международните партньори за работата на главен комисар Кичиков е много висока", изтъква зам.-министър Гунев, припомняйки участието му като командир на българския граничен полицейски кораб в операцията на Агенция Фронтекс "Посейдон" в Егейско море в началото на годината.

Главният секретар Георги Костов от своя страна подчертава, че от ръководния състав на  „Гранична полиция“ се очаква не само компетентност, но и активност, инициативност за справяне с ежедневните предизвикателствата пред службата.

Главен комисар Светлан Кичиков е роден на 29 август 1967 г. в Бургас. Завършил е ВВМУ "Н. Й. Вапцаров" във Варна през 1990 г., магистър. Две години е помощник-командир на кораб във Военноморските сили. Професионалният му стаж в МВР започва на 1 септември 1992 г. и 24 години е свързан с охраната на българската черноморска граница. Заема различни ръководни длъжности в базата "Гранични полицейски кораби" към РДГП-Бургас, а от 12 март 2012 година е неин началник. Със заповед на министъра на вътрешните работи от 31 август 2016 г. е преназначен на длъжност.

Припоняме, че предишното ръководство на "Гранична полиция" подаде оставка в средата на този месец, след като премиерът Бойко Борисов лично поиска това от директора и зам.-директора на структурата Антонио Ангелов и Йотко Андреев. Причината - скандалът с обществената поръчка на "Гранична полиция" за транспорт на имигранти, която бе спечелена от бизнесмен, осъждан за нелегален трафик на бежанци.