Шотландия с нов опит за обявяване на независимост заради Брекзит

Основната причина е именно решението Великобритания да излезе от Европейския съюз

Премиерът на Шотландия Никола Стърджън ще представи пред парламента в Лондон нова инициатива за излизане на автономната област от Обединеното кралство, съобщават медиите в страната, цитирани от БНТ. Основната посочена причина за решението е положителният резултат от референдума за "Брекзит" от юни тази година.

"Ние ли контролираме съдбата си като страна или винаги ще разчитаме на милостта на решения, вземани другаде?" С тези думи започна официалното изявление на Никола Стърджън, лидер на Шотландската национална партия, която стартира нова инициатива за независимост на автономната област. Стърджън не се поколеба да обвини директно управляващата партия на торите във Великобритания в недалновидност, която изтъкна като водеща причина за новото искане за независимост на Шотландия.

"Десет седмици след като случайно отведоха Великобритания до изхода от Европейския съюз, няма как да не се чудим дали торите изобщо имат напредък в изясняването на истинското значение на Брекзит", заявява още Стърджън.

Премиерът на странта, част от Великобритания заяви още, че шотландският народ не разрешава на британския министър-председател да вади областта от общия европейски пазар. Тя посочи още, че членството в Европейския съюз е бил водещ мотив на хората, гласували за оставане на Шотландия в Обединеното кралство при последния референдум по въпроса през 2014 година. Стърджън подчерта, че сега ситуацията е съвсем различна.

"Всяко едно допитване след 23-ти юни показва, че подкрепата за независимостта е по-висока, отколкото е била на 18-ти септември 2014-та. Затова, приятели, смятам, че нашата партия е в правото си да започне нов разговор за независимостта ни", категоричен е шотландският премиер.

В дебати, продължили до късно снощи, британските депутати в Лондон отхвърлиха възможността за втори референдум относно "Брекзит" въпреки подкрепата за идеята от над 4 милиона души, подписали петиция по въпроса. В полза на второ национално допитване се изказаха именно депутатите от Шотландия.