Държавен куклен театър Стара Загора открива сезона с две премиери

Трупата е с двама нови млади актьори - Диляна Спасова и Цвети Биряшки

Държавен куклен театър Стара Загора открива сезона с две куклени премиери за възрастни, това обяви на пресконференция днес Дарин Петков, директор на театъра. Трупата се обогатява и с двама млади актьори - Диляна Спасова и Цвети Биряшки.
Утре вечер ще бъде представена за първи път от 19.30 часа куклената пиеса за възрастни "Животът е сън" от Педро Калдерон де ла Барка. Режисьор е Ирослав Петков. Това е една от най-философските пиеси, която е писана пред XVII век от един от най-знаменитите средновековни философи, но посланията и са актуални и днес, посочи Дарин Петков.
На 20 септември от 19.00 часа е премиерата на "Бялата врана" на Карел Чапек. Режисьор е Любомир Кулаксъзов. Това е приказка за почтеността на бедния малък човек и предубеденостите на едно общество от корумпирани бездушни чиновници, които робуват на предрасъдиците си и имат съзнанието, че са щастливи, само ако са богати материално. "Бялата врана" е зов на враните, които викат и търсят човека, който никога не е крал, но е крал на белите врани, посочи директорът на театъра.
От 25 септември до 10 октомври Държавен куклен театър Стара Загора и Сдружение "Пиеро" отново са домакин на Международен театрален уъркшоп. Темата е "Срещу себе си", а текстовете по които ще се работи, са на големия руски класик Достоевски. Художествен ръководител е Весела Кунчева. Целта е да се опитаме да се гмурнем в бездната на човешката психика, така както Достоевски застава срещу нея, обясни Дарин Петков.