Вл. Уручев: Присъствието на жените на високо ниво в управлението прави нещата по-добри

Равноправието между мъжете и жените не трябва да се оставя на естествения ход на историята, трябва да се наложи с мерки

Равноправието между мъжете и жените не трябва да се оставя на естествения ход на историята, трябва да се наложи с мерки. Toва заяви евродепутатът от ГЕРБ-ЕНП Владимир Уручев на семинар по темата „Насърчаване участието на жените в европейската политика“, който се провежда в Пампорово. Причината за нуждата от предприемане на мерки според него е, че ако не бъде наложено, равноправие би се постигнало след още много десетки години.  
 Уручев подчерта, че за него жените са не просто по- хубавата половина на човечеството, а по-добрата му половина.
От изказването му стана ясно, че примерите за постигнато равноправие са в северните, скандинавските страни, където равноправието между мъжете и жените е налице, а развитието им е завидно. „Присъствието на жените на високо ниво в управлението правят нещата да стават по-добри“, подчерта Уручев.
„Има професии, които се смятат за мъжки, както и такива, които се смятат за женски. Има и един стереотип, който се е родил неясно от какво, но да кажем накратко - мъжът доминира в нашето общество. Това е свързано и с културата, и с религията, и с възпитанието“, подчерта Уручев.
Две дами той даде като добри примери в България за реализирани в политиката, като добри лидери – председателят на парламента Цецка Цачева и кметът на София Йорданка Фандъкова. И двете са от ГЕРБ.    
Председателят на дамската структура Ирена Соколова сподели пред аудиторията, че ако сами не стигнем до целите си, няма кой да го направи вместо нас. „Голямата ни сила и умение е през ценностите които носим като жени, майки съпруги, като онази изконна част от обществото, която е  призвана да носи бъдещето отпред, за да можем да подредим живота по-добре“, заяви Соколова.
Освен Уручев участие във форума взеха още евродепутатът Мария Габриел, депутатът д-р Даниела Дариткова, кметът на Смолян Николай Мелемов, областният управител Недялко Славов. Семинарът се организира от евродепутата Владимир Уручев и дамската структура на ЖГЕРБ – Смолян, в който участват над 70 представителки на партията от цялата област