В изложба на оръжия и униформи оживяват страници от боевете на Добруджанския фронт

В изложбата е отредено място на създателите на Добруджанския химн - Любомир Бобевски и Александър Кръстев

В изложба на оръжия и униформи от времето на Първата световна война, открита в Добрич, оживяват исторически страници от боевете на Добруджанския фронт. В експозицията по повод на 100-годишнината от събитията са представени близо 150 експоната на Регионалния исторически музей и регионалния клуб "46-ти пехотен Добрички полк" към националното дружество "Традиция".
В колекцията могат да се видят карабини, пушки, пистолети от марките "Манлихер", "Маузер", "Дрейзе" и други - образци от 1888 г. до 1914 година. Тежка картечница "Шварцлозе", генералска сабя, палаш "Орел" и друго оръжие на българската, румънската, руската и сръбската армия "пресъздават" картината на бойните действия. Бойни униформи на поручик и на редник от Лейбгвардейския конен полк, на войник от пехотата също добавят щрихи към историческата епоха. Акцент в експозицията са боеприпаси и други находки от местата на полесраженията през септември 1916 година - гилзи, патрони, оловни сачми от картечен снаряд, копчета и токи от военни униформи. В експозицията са представени и ордени и медали - "За храброст", "Свети Александър", "За военна заслуга", както и отличия на съюзническите войски, с които са награждавани български бойци.
Специално място в изложбата е отредено на създателите на Добруджанския химн - Любомир Бобевски и Александър Кръстев. "О, Добруджански край" прозвучава за първи път в Морската градина във Варна, а на 3 септември 1917 година патриотичната песен се запява и в Добрич на честването на първата годишнина от Добричката епопея. Снимка на певческия хор документира събитието.
Изложбата "Оръжия и униформи от времето на Първата световна война" ще остане в музея в градския парк "Свети Георги" до началото на декември.