Вл. Уручев и Джуниър Ачийвмънт България стартират проект „Предприемачи на бъдещето“

Целта на проекта е да развие предприемаческата култура, инициативността и предприемчивостта, както и нагласата и желанието за стартиране на собствен бизнес у младежите 16-18 г.

Eвродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Владимир Уручев и Джуниър Ачийвмънт България стартират проект „Предприемачи на бъдещето“. Целта на проекта е да развие предприемаческата култура, инициативността и предприемчивостта, както и нагласата и желанието за стартиране на собствен бизнес у младежите 16-18 г. в 5 уязвими области на България – Видин, Враца, Монтана, Перник и Смолян.
Целите на проекта ще бъдат постигнати чрез обучение на 15 учители (по 3-ма от град)  и техните ученици в една от най-популярните програми на ДАБ – „Учебна компания“. Програмата е основана на метода „учене чрез правене“ и дава възможност на ученици от гимназиален етап да се научат как да развият своя бизнес идея стъпка по стъпка до нейната реализация. В рамките на учебната година учениците сформират екипи, участват в редица инициативи, набират капитал, произвеждат и продават свой продукт/услуга и в края на годината участват в регионални търговски панаири и се състезават за най-добра учебна компания на България и за специалната награда на Владимир  Уручев, „Предприемачи на бъдещето“, в националния форум „Изгряващи звезди“ на JA България.
Първата стъпка от проекта включва селектиране на 15 учители от посочените 5 града, принципа на селекция е кратка мотивация от страна на учителите, защо биха искали да участват в проекта. След това те ще преминат двудневно обучение по програма „Учебна компания“. Целта е стартиране на 8 учебни компании в петте града общо и всяка компания, която учителите стартират, ще получи начален капитал 100 лв., а  за учителя, регистрирал учебната компания, ще има поощрителен ресурс – таблет.
Чрез инициирането на този проект организаторите вярват, че може да се донесе добавена стойност, както за учителите и учениците, така и за училищата и включените общини като цяло. Част от ползите за училището от включването в този проект са: повишаване на квалификацията на учителите – инвестиране в образование на учителите, защото това води до по-високо качество на обучение в училището; въвеждане на иновативна и практически ориентирана образователна програма по предприемачество и кариерно развитие в избраните училища.
Предварителен календар на активностите по проекта:
7-8 октомври 2016 г. – обучение на до 15  учители в София;
19-21 декември 2016 г. (или 12-14 януари 2017) – участие в Креативен лагер в София на учителите и по двама ученици от учебна компания (до 8 компании)
21 април 2017 г. – участие в Регионално състезание на учебните компании
2 юни 2017 г.  – Участие в Младежки бизнес форум „Изгряващи звезди“ и представяне на учебните компании, които са се класирали на регионалното състезание. Участие в конкурса за „Най-добра учебна компания на България“ и за специалната награда на Владимир  Уручев – „Млад предприемач“, пътуване до Брюксел и посещение на Европейския парламент от екипа победител и техния учител.
Октомври 2017  г. – двудневно пътуване до Брюксел и работно посещение на ЕП.