Разкриха антична мозайка в центъра на Стара Загора

Мисия

28-09-2016, 08:59

Снимка:

Монитор

Автор:

starazagorautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Започва панаирът в Стара Загора

Подредиха музей на пчеларството в Стара Загора

В близост до тях са открити останки от антично стъкло и множество бронзови монети

Мозайка с впечатляващи размери от близо 60 кв м е украсявала в началото на ІV век основното помещение в аристократичен дом недалеко от центъра на античния град Августа Траяна.

На артефакта, голяма част от който е разрушен в далечното минало, попадна археологът от историческия музей на Стара Загора Мария Камишева в хода на спасителни разкопки по трасето на улица „Руски“. Мозайката е изпълнена с цветни мозаечни късчета /тесери/, в централната й част е имало медалион, най-вероятно с изображение на езическо божество.

То обаче е било зверски изчегъртано на по-късен етап, когато местните жители са приели християнството. Според специалистите на същото място е имало в онзи период леярска работилница, за което подсказвали останки от разтопено желязо.Жилищната постройка е била в съседство с една от главните градски улици, преминаващи от изток на запад, от която са останали огромни каменни плочи. В близост до тях са открити останки от антично стъкло и множество бронзови монети, чието проучване и датиране е предстоящо.

Новооткритата мозайка се родее с уникалното изображение на Дионисиевото шествие, намерено през 2011 г. от Камишева и колегата Димитър Янков на улица „Иречек“ 38 в Града на липите. Според Мария Камишева двете мозайки са редени по едно и също време. И двете са красяли подовете на богати жилища, намиращи се в рамките на крепостните стени. Тепърва ще се решава съдбата на новооткрития артефакт, най-вероятно той ще бъде изваден от мястото и прибран в склад, за да бъде възстановен в пълния му блясък при намиране на външно финансиране. По подобен начин се процедираше с Дионисиевото шествие, което беше възстановено с 45 588 долара , осигурени по договор на музея с Американския научен център в София. От две години реставрираната мозайка украсява античното ниво на музея и събира удивените погледи на хиляди туристи.

в. Монитор