Военното гробище в Добрич получава европейски пари

Ще бъдат възстановени надгробните кръстове

В най-голямото в страната от времето на Първата световна война военното гробище-музей в Добрич, ще бъдат възстановени надгробните кръстове и отново ще бъдат изписани имената на загиналите.

Проектът получава финансиране от 120 000 евро по програмата за транснационално сътрудничество "Дунав" - 2014-2020 година, съобщи на пресконференция днес директорът на Регионалния исторически музей Костадин Костадинов.

Мемориалният комплекс ще бъде превърнат в парк и ще бъдат реновирани алеите.
В рамките на проекта в партньорство с институции от Словения, Чехия, Унгария, Австрия, Румъния, Словакия, ще бъдат подготвени колекции от военни униформи на страните, пътуващи изложби, както и платформа, която ще представя места, свързани с паметни събития от Първата световна война, поясни ръководителят на проекта Надежда Иванова. Проектът ще популяризира историческото наследство, а военното гробище-музей ще бъде включено в туристически маршрути.

Военното гробище-музей в Добрич се смята за уникално, тъй като в него са намерили вечен покой врагове и съратници в бойните действия - над 3000 бойци от седем националности и пет вероизповедания.