Световно известния урбанист Ян Геел да консултира визията на София като зелен град

Ян Гел работи за подобряване на градската среда за редица големи градове като Копенхаген, Лондон, Стокхолм, Сан Франциско и други

Кметът на София Йорданка Фандъкова покани световно известния датски архитект урбанист Ян Геел да консултира работата за изработване на дългосрочната визия за развитието на София в частта развитие на градски зелени пространства. Това стана ясно на среща между кметът на София Йорданка Фандъкова и архитект Ян Геел в присъствието на главния архитект на София Здравко Здравков, председателите на постоянните комисии към Столичен общински съвет по устройство на територията и екология – Силвия Христова и Лорита Радева.

Поканих архитект Ян Геел да консултира изработването на дългосрочната визия за развитие на София като зелен град с културно-историческо наследство, каза кметът Фандъкова.

Архитект Геел е консултирал развитието на пешеходна зелена зона в Копенхаген. В последните 10 години световно известният урбанист Ян Гел работи за подобряване на градската среда за редица големи градове като Копенхаген, Лондон, Стокхолм, Сан Франциско и други.

„Градове за хората“ се казва неговата книга и бе представена вчера в Софийската градска художествена галерия.

Ян Геел заяви, че е налице желанието и волята на ръководството на София да има визия за града, с която да се подобрят условията на живот, така че да имаме не само исторически и древен град, но и да се създадат пространства за хората да се разхождат и радват на живота. Това е много важно - хората да се срещат и участват в живота, а то се случва на публичните места. Виждам волята да се постигнат тези цели София, посочи също архитект Геел.

Датският архитект ще консултира Столична община в изработването на дългосрочна визия за подобряване на градската среда и гарантираното развитието на София като зелен град. Работата ще подпомогне планирането в създаването на зелени и качествени публични пространства със запазване на културно-историческия облик на София.