Фандъкова: Тази година над 4,6 млн. лв. са отделени за здравеопазване

Предстои обновяване и на общински болници, като вече започна и модернизиране на диагностично-консултативните центрове

През последните години Столичната община е инвестирала над 10 млн. лв. за ремонт и ново оборудване на общински болници и Диагностично-консултативни центрове. Само през тази година над 4,6 млн. лв. са отделени за модернизация на общинското здравеопазване. Това съобщи днес пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя заедно със заместник-кмета Дончо Барбалов и председателя на постоянната комисия по здравеопазване към Столичен общински съвет д-р Веселин Милев посетиха лечебното заведение.
Двайсет нови апарати за четири отделения на обща стойност 840 хил. лв. са купени в Първа МБАЛ-София ЕАД. Предстои в болницата да бъде сменена и отоплителната инсталация. Първа МБАЛ осигурява медицинска помощ на около 600 хил. пациенти.
Предстои обновяване и на други общински болници, като вече започна и модернизиране на диагностично-консултативните центрове, каза кметът. Първото общинско ДКЦ сключи договор за доставка на ново оборудване с Фонда за устойчиво градско развитие.
Кметът посочи още, че директорите на лечебните заведения трябва да бъдат дисциплинирани, да мотивират лекарите и персонала и да умеят да привличат европейски средства. Важно е да бъде осигурен по-добър достъп до общинско здравеопазване на гражданите, затова и Столичната община отделя около 8 млн. лв. за дейности извън обхвата на НЗОК, каза Фандъкова. Кметът пожела лечебните заведения да имат повече излекувани пациенти.