БНТЦ бе домакин на лекция за вредите от употребата на допинг

При голям интерес в Националния тенис център се проведе лекция на тема "Тенисът – чиста игра", съобщават от БФТенис. На нея представители на Антидопинговия център към Министерство на младежта и спорта запознаха част от най-добрите ни състезателите при юношите и девойките, които тази седмица участват в "Мастърс" турнира "ДЕВИН" и техните треньори, с вредите от използването на забранени медикаменти и как дори при прием на лекарства при простудно заболяване може да се окаже, че правилата са нарушени.
Д-р Христина Иванчева, председател на Контролно-медицинската комисия на Антидопинговия център, отговори на различни въпроси като например, какво представлява антидопинговият кодекс, кои групи хора употребяват стимуланти и какви са последиците за тяхното здраве, кои са забранените субстанции, какви са страничните ефекти при приема на канабис, хормон на растежа и хранителните добавки. Беше презентирано и как се осъществява допинг проверката и как състезателите трябва да извършват процедурата, за да са сигурни, че пробата не е замърсена.
Беседата бе открита от д-р Виолета Заркова, директор на Антидопинговия център и Пресиян Коев, отговорник "Развитие" към БФТ. Лекцията е част от програмата "Тенисът – честна игра 2" на Българска федерация по тенис, подкрепена от Министерство на младежта и спорта. Идеята на проекта е да се акцентира върху етиката и спортсменството в родния тенис и срещу нетърпимостта към допинга в спорта. Екатерина Генова, член на УС на БФТ и инициатор на програмата "Тенисът - честна игра 2", също уважи лекцията.