Столична община създаде специална структура за аварийно-спасителни дейности

Добрата комуникация и координация между институциите са ключови при преодоляването на бедствия и кризи

Информирането на гражданите е много важна част от превенцията за адекватната реакция при природни бедствия. Подготовката и правилната реакция намалява риска от природни бедствия. Това каза днес кметът на София Йорданка Фандъкова, която участва в кръгла маса "Ролята на обществената информираност за намаляване на риска от бедствия".
За бързата реакция при природни бедствия е важно взаимодействието, координацията и сътрудничеството между Столична община, МВР, Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" и Столична дирекция "ПБЗН", СДВР и други общински и държавни структури. Добрата комуникация и координация между институциите са ключови при преодоляването на бедствия и кризи. Като пример кметът посочи успешното тестване на системите за контролирано изпускане на вода от язовир Искър, което не бе правено през последните 60 години.
Столична община има ежегодна програма за почистване на речни корита, като годишно се почистват между 50-60 км. Тази година със собствени средства към момента сме почистили 50 км.
Столична община създаде специална структура за аварийно-спасителни дейности.
Към дирекция "Аварийна помощ и превенция" работи звено. Миналата седмица при валежите звеното е реагирало на 30 сигнала.
В последните години беше актуализиран Плана за защита при бедствия на Столична община и специализираните части за реакция при различни видове кризи. Беше проведена и информационна кампания за превенция за подготовка на хората за реакция при природни бедствия. В нея информационни материали на хартиен носител, аудио клипове и филми за обучение и правила за поведение на населението при наводнение и при земетресение, бяха разпространени с помощта на национални електронни и печатни медии.
Като част от обучението при реакция при бедствия изграждаме и вече е на финала полигон на Столична община. На него ще се провеждат практически уроци с деца и ученици, каза също кметът на София.