Старозагорската опера представя най-новата си премиера "Парижки живот"

Режисьор е проф. Румен Нейков

Оперетата "Парижки живот" е най-новата премиера на Старозагорската опера, която ще бъде представена на 28 октомври. Това обяви на пресконференция в пресклуба на БТА директорът на операта Огнян Драганов.
Режисьор е проф. Румен Нейков, който ще отбележи на старозагорска сцена 70 години от рождението си и 40 години творческа дейност. Това е 25 - та му постановка като режисьор на сцената на Операта в Стара Загора.
Диригент на постановката е Димитър Косев, сценограф Иван Токаджиев, художник на костюмите Антония Попова.
"Парижки живот" неслучайно не е играна 55 години в България от своята премиера в Музикалния театър в София с най-елитните солисти тогава. Тази оперета е сложна като конструкция, като сцени като развитие на сюжета", изтъкна проф. Нейков. Той припомни, че действието се развива преди 150 години, по време на Световното изложение в Париж през 1867 г. Операта е поръчана и написана за това изложение. Според режисьора спектакълът е огледален свят на днешното време, а темата за корупцията е представена по изключително забавен начин.
Ролите са 30, а костюмите, изработени за премиерата - 130.
И един изключително интересен факт, добави диригентът Димитър Косев - в библиотеката на Старозагорската опера са били открити недоскоснати нотите за оперетата, което навежда на мисълта, че някой някога също е планирал спектакъла на сцената на най-старата провинциална опера в България.