Морето се препълни с хищника чернокоп

Големият улов намали цената

Морето тази година изобилства от чернокоп. Рибарите се хвалят с огромни количества улов и 100 % успеваемост при излизане за риболов. „Основно ловим чернокоп. Има много от рибата, тази година е много добра, всички рибари са доволни“, каза пред „Агрозона“ Емил Милев – председател на варненското рибарско сдружение „Черноморски изгрев“. „Спрямо предишните години рибарите усещаме значително по- голям улов, съобщава "Черно море". Старите рибари обаче казват, че това се случва на всеки 3- 4 години“. В зависимост от корабите и времето понякога се вадят и до 2 тона на излизане. Няма концентрация на едно място, защото който излезе от Нос Калиакра до Созопол винаги хваща по нещо. Рибата е навсякъде по Северното крайбрежие, коментира Милев.
За съжаление обаче уловът на чернокоп е за сметка на другите видове. Няма сафрид в морето. Уловът му беше само през юни и юли месец, като оттогава насам не се е появявал. „До началото на октомври някои хващаха случайно, но изключително малки количества“. Барбунът също почти е изчезнал. Лови се много малко и през последния месец всички рибари се оплакват от липса на вида. Причината за липсата на повечето видове е чернокопът. Той е хищник и гони всички други риби. От 2 -3 дни вече няма и паламуд. До скоро излизаха големи риби, но вече са единствено и само дребни.
Големият улов драстично намали цената на чернокопа по варненските борси. От 8 лв. преди месец в момента цената е около 4, 50 – 5 лв. Сафридът се движи на същата цена – 5 лв., като стойността му не се е променяла. Паламудът се търгува на едро за около 7 -8 лв. Лаврака е 9 лв./кг., а каята продължава да е 5 лв. Калканът, който дълго време държеше цена от 28 лв., вече се предлага и за 22 лв/кг.