Стара Загора отбеляза Денa на будителите

Венци и цветя пред паметника на Старозагорския митрополит Методий бяха положени от признателни граждани

Старозагорци се събраха пред паметника на митрополит Методий в парк "Аязмото", за да присъстват на общоградския празник по повод на Деня на будителите.
"Първи ноември е ден на духовността, ден, в който изразяваме нашата почит към всички онези блюстители на словото, нашето уважение към всички родолюбиви българи, отстоявали вярата и възпитавали стремеж към знанието и към напредъка. Малко са тези народи, които със слово, писменост и духовност са успявали да засвидетелстват своята идентичност. Днес ние трябва да преклоним глава пред делото им. Отстояването на нашата национална идентичност е гаранция за нашето бъдеще", каза в словото си заместник-кметът на Стара Загора Иванка Сотирова.
Рецитал от избрани произведения на български будители изпълниха ученици от старозагорското училище "Кирил Христов". Прозвучаха изпълнения на Октет "Св. Йоан Дамаскин" с диригент Стефка Минкова, които завършиха с "Химн на народните будители" по текст и музика на Добри Христов. Програмата включи и изпълнения на Общинския духов оркестър.
Венци и цветя пред паметника на Старозагорския митрополит Методий бяха положени от признателни граждани.О
От 17.30 часа в Регионалната библиотека "Захарий Княжески" ще се състои тържествената церемония по връчване на плакет "Анастасия Тошева" на дейци на науката и образованието, допринесли за развитието на Стара Загора, както и на ученици, спечелили призови места в международни и национални конкурси и олимпиади.