Проф. Въшин и Любомир Любенов с плакет „Анастасия Тошева“

В Деня на будителите

Носители на индивидуалното отличие - плакет „Анастасия Тошева” за 2016 г. са ректорът на Тракийски университет Стара Загора проф. д-р Иван Въшин и математикът Любомир Любенов. Отличието, което се присъжда за постижения на дейци на науката и образованието, с принос за развитието на Стара Загора, както и на ученици и студенти, спечелили призови места в международни и национални конкурси и олимпиади, беше връчено в Деня на будителите на официална церемония снощи в Регионална библиотека „З. Княжески“.
В приветственото си слово зам.-кметът Иванка Сотирова подчерта, че Денят на будителите е празник преди всичко на духовността, на памет за онези родолюбци които са отдавали живота си, със словото и таланта си са се борили за напредъка на нацията.
„Всички ние сме задължени да възпитаваме в българщина. Длъжни сме с духовното начало да градим у младите хора отношение към запазване на традициите. Ние старозагорци сме още повече длъжници да запазваме онова, което предците са ни завещали като културно-историческо наследство и да възпитаваме и обучаваме днешното поколение. Нека бъдем задължени и всички да работим за запазването на този дух, на националната ни идентичност и българщината. Честит празник!“, заяви зам.-кметът.
Проф. д.в.м.н. Иван Въшин за първи път в България работи и защитава 2 дисертации по изолиране и диференциране на микроорганизми в областта на медицината и ветеринарната медицина. Водещ специалист е по безопасност на храните и автор на 122 научни труда, в т.ч. 53 на чужд език. Проф. Въшин има специализации във Франция, Белгия и Айова – САЩ. При получаването на плакета той благодари на кмета Живко Тодоров, председателя на Общински съвет Емил Христов и цялото общинско ръководство за подкрепата, която учебното заведение получава за всяка своя инициатива или проект.
Математикът Любомир Любенов е подготвил четирите старозагорски деца, извоювали медали на математически състезания в Сингапур и Хонг Конг, организатор е на национално математическо състезание „Математика без граници“. „За първи път от 30 години насам за обучението по математика в Стара Загора е направено толкова много“, зави Любенов по време на церемонията. Той изказа благодарности на общинското ръководство и кмета Живко Тодоров за решителната подкрепа, без която участието в големи международни форуми по математика на младите старозагорски таланти би било немислимо.
Предложени за индивидуални носители на плакет „Анастасия Тошева" бяха и старозагорските ученици, медалисти от международни математически първенства и олимпиади. Петокласниците Михаил Михов и Любен Карбанов, Светослав Карабалиев, 6 клас, всички от ППМГ „Гео Милев“ и Христо Георгиев – ученик от 4 клас на Средно училище „Максим Горки“, бяха удостоени с грамоти.
Светослав Карабалиев е със сребърен медал от математическа олимпиада в Сингапур, Михаил Михов и Любен Карбанов са с бронзови медали от Сингапур и Хонг Конг, Христо Георгиев е сребърен медалист на Международната олимпиада по математика в Сингапур и на откритото азиатско математическо първенство в Хонг Конг, Китай.
Заместник-кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова връчи и поощрителни награди на Теодор Танков, 7 клас, Калоян Цветков, 8 клас, Кристина Караиванова, 9 клас, Ивайло Петров и Станимир Петров, 11 клас, всички от Профилираната природоматематическа гимназия „Гео Милев“.
Теодор Танков е четвърти в страната на математическо състезание „Черноризец Храбър“, Кристина Караиванова е сребърен медалист от математическото състезание „Математика без граници“, Ивайло Петров завоюва сребърен медал на „Математика без граници“ и първо място на математическите състезания „Европейско кенгуру“ и „Великденско състезание“, Станимир Петров е бронзов медал индивидуално, а отборно със сребърен медал на финала на математическо състезание „Математика без граници“, първо място на математическите състезания „Европейско кенгуру“ и „Великденско състезание“, Калоян Цветков е с бронзов медал от „Математика без граници“.
За носител на отличието, което се връчва на 1 ноември - Деня на будителите, бе предложена и Дочка Тодорова – старши учител в Детска градина № 7 „Светулка“ – доказан професионалист, педагог и творец. Работи със студенти от Педагогическия факултет на Тракийския университет в Стара Загора
Две са предложенията и за колективни носители на плакета - Детска градина № 10 „Светлина“ и Детска градина № 7 „Светулка“.
На церемонията присъстваха областният управител Георги Ранов, председателят на ОбС Емил Христов, председателят на Съюза на учените - Стара Загора, доц. д-р Васил Хаджиилиев, общински съветници, представители на академичното ръководство на Тракийския университет, на образователни и културни институти, общественици и много граждани.