13 митничари са обвиняеми за получаване на подкупи на „Лесово”

Данните изнесе зам.-ръководителят на Специализираната прокуратура Детелина Йотова

13 са обвиняемите към този момент за митничарската корупционна схема за получаване на подкупи на ГКПП „Лесово”. Това обяви заместникът на ръководителя на специализираната прокуратура Детелина Йотова на пресконференция в Съдебната палата в София.
В Бургас са били извършени  претърсвания на 24 адреса, а на 16 – в митническия пункт в Лесово.
На пресконференцията бяха показани веществени доказателства – пари и бележки за разпределяне на подкупите между служителите.
Седем от обвиняемите са задържани за 72 часа, като прокуратурата утре ще поиска постоянна мярка „задържане под стража”. Останалите шестима са пуснати с парична гаранция.
На пункта „Лесово” работят четири смени от по 15-16 души. Хванати са две от смените, като на техните двама ръководители също са повдигнати обвинения.
Доказателства са събирани чрез свидетели, включително и трима анонимни, чрез специални разузнавателни средства, претърсвания и обиски. Общо над 100 са процесуално-следствените действия, всички са разрешени от съда, заяви Румяна Арнаудова -  говорител на главния прокурор. В акцията са взели участие и служители на ДАНС и МВР.
Припомняме, че службите нахлуха на 2 ноември и арестуваха 31 служители на пункта.
Съдии от Специализирания съд са били командировани в Ямбол и Бургас и са участвали в разпити на свидетели.
За събирането на доказателства са ползвани звукозапис, както и записи от видеокамери.
Митничарите са взимали подкупите от шофьори, които минават през пункта, някои от които са свидетели. Взетите пари са били давани на началниците на смени. Те от своя страна са разпределяли сумите между служителите, като са ги оставяли в стаята с архива на пункта „Лесово”, която се намирала на втория етаж. Парите били във фишеци (фунийки), рула с ластици, в които имало и написани сметки.
Сумите са от порядъка на 60 – 80 – 100 – 200 в различни валути – евро, лева, долари, турски лири. Всеки си получавал „полагаемото” всеки ден, когато пристигне на работа. Фишеците и рулата били в папки и класьори. Всеки митничар си имал своя папка, от която си взимал разпределената от началника сума.