Янка Такева, СБУ: За пръв път от 1990 г. насам образованието е приоритет и е финансово обезпечено

Правителството отпусна 223 млн. лв. за обезпечаването на 10-процентното увеличение на работните заплати и на реформите в средното образование

В интервю за Агенция Фокус, Янка Такева председател на Синдиката на българсите учители благодари на Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов, които заявиха, че в Бюджет 2017 г. ще бъде приоритет образованието и отпуснаха 223 млн. лв. за обезпечаването на 10-процентното увеличение на работните заплати и на реформите в средното образование. "Тези пари оттук нататък не могат да бъдат намалявани, защото така е записано във финансовия раздел в Закона за предучилищното и училищното образование. От 1990 г. до днешна дата за първи път се случва да се каже, че образованието е приоритет и то да бъде финансово обезпечено", заявява Такева.

Такева коментира увеличението на учителските заплати, както и, че от СБУ са готови с анекса на колективния трудов договор и се изчаква гласуване на бюджета в парламента. "Увеличаваме началната учителска работна заплата и върху всяка достигната работна заплата увеличаваме 8,9%. Ако старши учител в момента получава 680 лв. върху тях той ще получи 8,9 % увеличение". Според председателят на учителските синдикати, увеличението на заплатите е един от стимулите за българския учител да се развива. "Работим много задълбочено в тази посока, включително и за обезпечаване на всички допълнителни дейности на учителите."

"Всяка западна държава, която има добро образование: Финландия, Дания, Холандия имат по един учител в училище, който се занимава само с възпитателна работа – търсене на начини как да се справят с енергията на тийнейджърите". Така Янка Такева коментира необходимостта от възпитатели в българските училища. "Трябва да вземем пример от техния модел. Канализираме енергията на децата в три посоки - спорт, училищни конкурси и развитие на дейности на открито, при които децата изразходват енергията си и не мислят за насилие и агресия. Не трябва да говорим за насилие, за да не го предизвикаме, вместо това трябва да говорим за това как може да обхванем и насочим енергията на тийнейджърите в друга посока. В края на краищата всички сме били на тази възраст и много добре знаем какво се случва в организма на едно дете в тази възраст".