Министър Москов отне лекарските права на патолог от онкологията в Пловдив

Започва цялостна проверка на КОЦ - Пловдив

Министърът на здравеопазването Петър Москов е издадал заповед за отнемане на правата на д-р Петко Маслев, патолог в Комплексен онкологичен център /КОЦ/ - Пловдив, да упражнява медицинска професия в България за период от две години. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването /МЗ/. Москов е подписал разпореждане за допускане на предварително изпълнение с цел защита живота и здравето на пациентите, лекуващи се в лечебното заведение. Това е превантивна мярка, тъй като проверките на Изпълнителна агенция "Медицински одит" /ИАМО/, НЗОК и прокуратурата продължават.
Междувременно министър Москов е изпратил писмо до кмета на Пловдив Иван Тотев и до председателя на Общинския съвет в града с настояване в най-кратки срокове да предприемат действия за привеждане на дейността на лечебното заведение в съответствие с добрата медицинска практика; промяна в ръководството на лечебното заведение и начина на управление; въвеждане постоянен контрол на качеството на работата. В противен случай министърът ще бъде принуден да предприеме други законови действия, допълниха от пресслужбата.
ИАМО започва цялостна проверка на КОЦ - Пловдив, с особено внимание към дейността на онкологичните комисии и организацията на работа по комплексното лечение и диспансерното наблюдение.
Министър Москов възложи на ИАМО да извърши проверка на КОЦ - Пловдив, след сигнал от телевизионно предаване. След извършената проверка са констатирани нарушения при лечението на 8 пациента, показващи системно и грубо нарушаване на медицинските стандарти, правилата за добра медицинска практика и други нормативни актове, гарантиращи качеството на оказаната медицинска помощ на пациентите.
Докладът на ИАМО е изпратен в Главна прокуратура.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен