Тази вечер огнената грузинка Анита Рачвелишвили ще омагьоса пловдивската публика в ролята на Кармен

Дълг на всеки успял човек е да се връща и да помага на родината си, споделя една от най-добрите мецосопрани в света

Звездата на Ла Скала и Метрополитън Опера, огнената грузинка Анита Рачвелишвили, която по мнение на музикалната критика е „една от най-добрите мецосопрани в света” (в Топ 10 на световните оперни изпълнители), ще омагьоса пловдивската публика като Кармен, тази вечер в 19 часа в зала Колодрума.
Със спектакъла се поставя началото на фестивала Opera Gold, един мащабен проект на Фондация "Орлин Анастасов" и "Дунав концерт". В него, освен представянето на световни имена е предвидено провеждането на майсторски класове, като разходите на талантливите млади български оперни надежди, които ще се възползват от невероятния шанс, ще бъдат поети от фондацията на Орлин Анастасов.
В „Кармен“, Анита Рачвелишвили ще си партнира със сънародника си - грузинеца Михаил Шишаберидзе, Венцислав Анастасов и Йоана Железчева, солистите, балета и оркестъра на Старозагорската опера, детско-юношеската студия "Маргаритки" и прабългарската школа за оцеляване "Бага-тур". Мегапродукцията ще бъде с ефектни костюми, мащабен декор, мултимедия, а във финалните сцени тореадорите ще влязат на коне в Колодрума.
Часове преди първата репетиция вчера, Анита Рачвелишвили, заедно със съпруга си, другият солист Венцислав Анастасов (в ролята на Ескамилио) и световноизвестния български бас Орлин Анастасов се срещнаха със заместник-кмета по култура и туризъм на община Пловдив Амелия Гешева и пловдивските медии.
„Добре дошли в Пловдив! Ще се убедите, че сърцата ни са отворени към оперното изкуство. Не случайно един от първите одобрени проекти за артистичната програма на Европейска столица на културата Пловдив 2019 е  фестивалът на Държавна опера Пловдив, OperaOpen. Надявам се и да имате време да разгледате нашия град “, каза при посрещането заместник-кметът. Тя подари на Анита плакет, изобразяващ Античния театър, луксозен албум за българската култура, българско червено вино, фланелка и шапка с логото на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. С фланелките гостите си направиха и обща снимка.
Анита Рачвелишвили е родена през 1984 г. в Тбилиси и още като студентка в тамошната консерватория прави първия си дебют на сцена в ролята на Мадалена (Риголето) и Олга (Евгений Онегин). Впоследствие е поканена в Италия, където изгрява като Кармен в оперния театър La Scala.  За да набавят средства за явяване на прослушването, родителите и залагат всичко, което имат – единствения дом, в който всички живеят. Поели невероятен риск, защото на прослушванията за академията към Ла Скала се явяват около петстотин певци, повечето от които лауреати на конкурси. В деня на прослушването, непознатото грузинско момиче влиза последна в аудиторията и запява пред напълно изтощената от тежкия ден комисия. Не само че е приета в академията, но и е включвана във всички възможни концерти, което й позволява да изплати със стипендията си дългът на своите родители, да напредва с трупането на репертоар и самочувствие.
Анита има повече от 200 изпълнения на Кармен досега. Работила е с около 40 различни състава. Става известна именно със запомнящото се изпълнение на Кармен, с което през 2009 година открива сезона в „Ла скала” и покорява една от най-претенциозните публики в света. След този смайващ успех, за нея са отворени пътищата към Метрополитън, Ковънт Гардън, Арена ди Верона, Дойче Опера в Берлин, Карнеги Хол и много други. Трудно могат да бъдат изброени ангажиментите й в престижни продукции, а графикът й е запълнен за години напред. Нейното участие във фестивал “Опера Голд” е специален жест, както към нейния талантлив колега и приятел Орлин Анастасов, на чиято покана Анита откликна с радост, така и към българската публика.
„Приех поканата, защото това е нова фондация, която прави нещо много важно за младите хора! Искам да помогнем, те да имат шанса да направят международна кариера. Българските певци са едни от най-добрите! Орлин е мой приятел, но това е и моя кауза – младите хора да се върнат към класическата музика, защото все по-малко студенти учат оперно пеене. Така е и в Грузия“, сподели Анита Рачвелишвили.
Анита е живяла 6 години в Италия, след което се завръща в Грузия. „Там е моето голямо семейство, съпруг, близки и скъпи на сърцето хора. Важно е да подкрепяме родината си, да развиваме благотворителна дейност, да помагаме за развитието на страната си. Считам, че това е дълг на всеки успял човек. Вярвам, че всеки, който е постигнал успех, име, авторитет трябва да се връща в родината“, сподели още голямата оперна звезда и разказа за своята активна  благотворителна дейност в подкрепа на екологични каузи, жени с рак на гърдата, деца със здравословни проблеми и много други.
Започнала като джаз певица, Анита има и своя джаз група, с която продължава да прави концерти. В момента се уточняват възможностите за участие на групата в някое от следващите издания на „Дни на музиката в Балабановата къща“ -  фестивалът с артистичен директор Мила Павлова, по чиято покана Орлин Анастасов пя в Пловдив през пролетта.
За ролята си, тя сподели: „Кармен е много специална жена, а музиката прекрасна. През годините продължавам да откривам все повече нови и нови неща в нея. Тя обича живота, любовта. Това е същността на нещата. Кармен търси тази специална любов и е голямо предизвикателство да покажеш свободата на любовта, без да свеждаш нещата до някакъв елементарен начин. Надявам се, че в зала Колодрума ще направим една специална вечер .“
Билети за спектакъла „Кармен“ се продават в билетния  център пред Община Пловдив.