Н. Ангелкова отчете близо 30% ръст на реализираните нощувки

По-късно днес, министърът се срещна и със студенти от специалност „туризъм“ в Икономическия университет – Варна

Близо 400 хил. души е посрещнала област Добрич от началото на годината до месец септември. Добрите резултати се дължат основно на големите летни курорти в региона, но все по-търсени стават и културно-историческите обекти във вътрешността на района. Това коментира днес министърът на туризма Николина Ангелкова на среща с туристическия бранш от област Добрич. На нея присъстваха областният управител на Добрич Детелина Николова, кметът на общината Йордан Йорданов, народните представители Румен Иванов и Живко Мартинов, кметове на населени места от областта и др.

„Ръстът на туристите се отразява и на приходите от нощувки, като за първите девет месеца на годината те надхвърлят 90 млн. лв., а ръстът се движи около 15%“, каза Николина Ангелкова. Тя коментира и данните за местата за настаняване за месец септември на национално ниво, които НСИ публикува днес. Те показват, че се отбелязва ръст от над 23% на пренощувалите лица на територията на цялата страна като достигат над 783 хиляди. Те са реализирали общо над 3 млн. нощувки, а приходите само за септември се движат с близо 30% ръст и достигат 146 млн. лв.

По-късно същия ден, министър Ангелкова се срещна и със студенти от специалност „туризъм“ в Икономическия университет – Варна. Пред тях тя представи перспективите за развитие на младите хора в сектора и нуждата от повече подготвени специалисти, която изпитва бизнеса. „Инициирала съм серия от подобни дискусии, защото често се губи връзката между учебните заведения и реалния бизнес, а за конкурентното развитие на сектора е жизнено важно да изберете и да се реализирате в България“, каза министър Ангелкова.

На срещата в Икономическия университет в морския град участва и областният управител на Варна Стоян Пасев, а домакини на дискусията бяха ректорът на висшето учебно заведение проф. д-р Пламен Илиев и проф. д-р Стоян Маринов.