Асеновград печели 12,5 млн. лв. за два проекта по ОП Региони в разстеж

Ще се намалят разходите за енергия и отопление и емисиите на парникови газове

Оперативна програма „Региони в растеж” одобри два проекта на Община Асеновград на обща стойност над 12,5 млн. лв. Това съобщиха от пресцентъра на градската управа.
Проектното предложение е насочено към подобряване на градската среда в град Асеновград и в частност, благоустрояване на междублокови пространства в жилищен комплекс „Запад” на обща площ от над 100 дка. Инвестиционният проект предвижда изпълнение на мащабни озеленителни дейности, изграждане на поливна система, изграждане на детски и спортни площадки, кътове за отдих, рехабилитация на вътрешно-квартални улици и тротоарни настилки, оформяне на допълнителни паркоместа, изграждане на енергоспестяващо улично и парково осветление, както и система за видеонаблюдение в комплекса.
Проектното предложение е част от Инвестиционната програма на Община Асеновград за реализация на Интегрирания план за градско възстановяване и развитие на град Асеновград (ИПГВР) за периода 2014-2020 г. Планираните интервенции са концентрирани в определената в плана зона за въздействие с преобладаващ социален характер.
Освен строителните и монтажните работи (СМР) в проекта са заложени и дейности за авторски и строителен надзор, информация и комуникация, както и независим одит на проекта.
С Решение № РД-02-36-1366 от 09.11.2016 г. Оперативна програма „Региони в растеж” одобри проект на Община Асеновград "Образователна инфраструктура - обновяване и внедряване на мерки за енергийна ефективност на сградите на детски градини, модернизация на училища и рехабилитация на дворните им пространства"  Общата стойност на проекта е  6 779 317.05 лв.- 100% безвъзмездна финансова помощ. Срок за реализация 30 месеца.
Проектното предложение представя предвидени за изпълнение мерки, свързани с подобряването на енергийната ефективност, модернизация и рехабилитация на три детски градини - ЦДГ "Надежда", ОДЗ "Зорница" и ЦДГ "Пролет" и две училища - СОУ "Св. св. Кирил и Методий" и СОУ "Св.Княз Борис I", които са част от общинската образователна инфраструктура на гр. Асеновград.
Обектите на интервенция са заложени в Инвестиционната програма на община Асеноврад по Инвестиционен приоритет "Образователна инфраструктура" с цел реализация на интегрирания план за възстановяване и развитие 2014-2020.
В проекта са заложени и дейности, свързани с доставка на обзавеждане и оборудване, като част от цялостната модернизация на съответните обекти. Предвидени са дейности осигуряващи достъпна  архитектурна среда, благоустрояване на дворните пространства, изграждане на нови площадки за игра, обособяване на нови озеленени пространства.
Изпълнението на проекта ще осигури модернизирани условия за качествено обучение и грижи за децата и учениците на територията на гр. Асеновград и за работата на преподавателите и останалия персонал в училищата и детските градини. Ще се намалят разходите за енергия и отопление и емисиите на парникови газове.