Министър Кралев откри 50-я юбилеен лекоатлетически крос „Диана“

Кралев: Днес е специален момент за мен. Точно преди 30 години на 16 ноември дебютирах на крос „Диана“ при мъжете в дългите дистанции

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев откри 50-я юбилеен лекоатлетически крос „Диана“ заедно с кмета на Община Ямбол Георги Славов. На официалното откриване на един от най-старите български кросове присъстваха още народният представител Иван Чолаков и областният управител Димитър Иванов.
„Днес е специален момент за мен. Точно преди 30 години на 16 ноември дебютирах на крос „Диана“ при мъжете в дългите дистанции“, каза министър Кралев. „Месец по-рано бях направил рекорд на 20 км при юношите и тук беше първия ми сблъсък с по-високата възрастова група. 50 години са страхотна история. Може би крос „Диана“ остана един от малкото, които запазиха традициите и историята си в трудни времена. Няма български бегач на дълги разстояния, който да не е участвал в този крос“, добави Красен Кралев. Той спомена имената на Светла Златева, Веселина Амзина, Тотка Петрова, Николина Щерева, Росица Яйцарова,  Весела Яцинска, Румяна Чавдарова,  Михаил Желев, Петко Йорданов, Евгени Игнатов, които са само част от големите български спортисти, участвали в крос „Диана“. „Искам да благодаря изключитело много на кмета на Ямбол и на всички българи и общественици, които през годините са успели да запазят и развият крос „Диана““, завърши министър Кралев.
"Крос "Диана" го очакват не само още 50 години история, но и много повече успехи", каза кметът на Ямбол Георги Славов.
Организатори на спортното събитие са община Ямбол, Българската федерация по лека атлетика и Клубът по лека атлетика „Тунджа“ – Ямбол. В надпреварата ще се включат над 200 участници от спортни клубове от цялата страна.
Началото на традиционния лекоатлетически крос „Диана" се поставя на 4 декември 1966 г. Състезанието устоява през годините като една от най-сериозните проверки на възможностите на българските бегачи на средни и дълги бягания.
Министър Кралев даде старт на надбягването в групата на момчета до 16 години и участва в награждаването на победителите при мъжете. Георги Славов връчи на министъра юбилеен плакет на крос "Диана", а министър Кралев удостои със същото отличие именитата българска лекоатлетка Тотка Петрова.
По-късно спортният министър, кметът и народният представител Иван Чолаков инспектираха терена на Градския стадион в Ямбол, който  беше реновиран от Министерството на младежта и спорта. Проектът, чиято стойност е 337 000 лв. включваше изграждане на нова отводнителна и дренажна система, автоматизирана поливна система и полагане на нова тревна настилка. Заради проливните дъждове през летните месеци непосредствено след полагането на новата трева, тя беше увредена и фирмата изпълнител подмени тревната настилка за своя сметка през септември. В момента настилката е в отлично състояние и е подписан акт 15 за обекта.

Днес е специален момент за мен. Точно преди 30 г., на 16 ноември, дебютирах на крос „Диана“ в Ямбол при мъжете в дългите...

Публикувахте от Krassen Kralev в 12 ноември 2016 г.