Пети ден протести срещу Доналд Тръмп в САЩ

Мирните демонстрации са заради заплахите, които магнатът представлява за гражданските и човешките права

За пети пореден ден се проведоха протести в големите градове в САЩ срещу избирането на Доналд Тръмп за президент на страната, съобщава Ройтерс.

В същото време мениджърът на кампанията на магната обяви, че президентът Барак Обама и демократът Хилари Клинтън трябва да направят повече, за да подкрепят мирния преход.

След няколко нощи на безредици, тълпи от хора протестираха в паркове в Ню Йорк, Сан Франциско и Оукланд, Калифорния, според социални мрежи.

Няколко хиляди души участваха в марш в Сентръл парк в Манхатън. Те скандираха "Кажи го високо, кажи го ясно, имигрантите са добре дошли тук" и носеха лозунги като "Бяло мълчание = насилие" и "Не тъжи, организирай се".

Един от протестиращите отбеляза, че знамето на страната символизира това, за което той е дошъл тук.

"Знамето означава свобода на словото, свобода на религията, равноправна защита пред закона и други ценности като разнообразие, уважаване на различията, свобода на събирания и свобода на пресата", каза 31-годишният Даниел Хейман от Сиатъл, който е в Ню Йорк по работа.

Хиляди протестираха в други градове, откакто Тръмп спечели изборите във вторник.

Мирните демонстрации в градските райони са заради заплахите, които магнатът представлява за гражданските и човешките права.

Десетки са задържани при протестите, като в събота вечерта бяха арестувани 71 души в Портланд, Орегон.

Няколко души са пострадали.

В Сан Франциско в неделя около 1000 души протестираха, скандирайки "Нека направим вълни". Те носеха банери като "Противопоставям се на расизма" и "Долу Тръмп".

Мнозина доведоха децата си на протестна демонстрация с хиляди хора в Оукланд, която повече изглеждаше на фестивал, тъй като се изпълняваха песни на мира и се правеха сапунени балони.