Майстори ще представят добруджански гозби за Коледна в Тервел

Самодейци ще представят и народни песни и обичаи

Коледният афиш в Тервел ще привлече майстори на характерни добруджански гозби в кулинарна надпревара на 9 декември, съобщават от кметството.
Всички читалища в общината са приканени да изпратят свои представители на състезанието, което ще се състои в новия Център за социални услуги в село Нова Камена. Майсторите ще демонстрират месни и постни ястия, сладки лакомства, традиционни за всяко село за празничната трапеза от Игнажден до Йордановден.
Освен кулинарни умения самодейците ще представят и народни песни и обичаи от зимния фолклорен цикъл - гадаене на Игнажден какво ще бъде времето през годината, къпане на именник, къпане на младоженци, сурвакане и други. Със събитието ще бъде почетен и празникът Зачатие на Света Анна - покровителка на женското начало, пазителка на семейното огнище и майчинството. Проявите в село Нова Камена са част и от празниците, посветени на 115-годишнината от основаването на местното читалище "Васил Левски 1901 г.".
В общински преглед на коледарските групи, който ще се състои на 15 декември, ще прозвучат песни и наричания за берекет и сполука, е записано още в Коледния афиш. Ще бъде подредена и изложба на коледни и новогодишни сувенири,изработени от деца в центъра за подкрепа на личностното развитие "Малкият принц", детски градини и други заведения, допълват от общината.

Най-малките самодейци ще запалят на 6 декември Коледната елха пред сградата на общината.