Движение "Конституционен сбор" начело със Софиянски внася нова конституция в НС

Според проф. Пламен Киров свикването на ВНС крие рискове, а приемането на нова конституция е несъстоятелно

До две седмици в Народното събрание ще влезе проект на нова българска конституция, изготвен от бившия кмет на столицата Стефан Софиянски и сформираното за целта специално движение – Конституционен сбор. Това обяви самият Софиянски в предаването "България сутрин" по Bulgaria on Air:

"Аз съм изключително за нова конституция. С екипи, с приятели, сме подготвили нова Конституция. Дали тя е най-добрата или не, не мога да кажа, но във всички случаи тук, в рамките на няколко дни, ще я представим и ако е разумен парламентът и ако не иска да правим драми, нека този парламент приеме проекта на новата конституция, защото за свикването на Велико Народно събрание е задължително да има проект на нова Конституция", поясни той.

Бившият служебен премиер изтъкна, че иска да имаме разумно развитие на страната. Не смятам, че правителството на Бойко Борисов е било най-доброто, дори смятам, че едно професионално служебно правителство може да бъде добър знак за независимост. Ако то не носи политически оттенък, а носи такава независимост, обществото ще има достатъчно голямо доверие към него и то ще изкара до провеждането на изборите, коментира още Софиянски.

Заедно с него по темата в студиото говори и проф. Пламен Киров, който интерпретира молбата на президента Плевнелиев за тълкование на Конституцията от съда: "На мен ми се струва, че искането на президента подсказва само едно - на него му се иска, ако има как, да насрочи избори за нов 44 парламент без да е разпуснал настоящия 43-ти, тъй като Конституцията не му позволява това да го стори. Малко странно ми се видяха тези консултации, които той проведе с новоизбрания президент във връзка с евентуално състав на служебния кабинет, който ще трябва да бъде назначен и очевидно желанието на президента Плевнелиев е незабавно, колкото се може по-бързо да бъдат насрочени избори за нов парламент".

Според Киров свикването на Велико Народно събрание крие рискове, а предлагането на нова конституция е опит за решаване на елементарен политически проблем с ядрено оръжие.