Омбудсманът се среща с протестиращи срещу електроцентралата за биомаса в Труд

Омбудсманът Мая Манолова се среща с жителите на село Труд, Община Марица, област Пловдив.
Повод за посещението на омбудсмана е жалба, инициирана от жителите на селото по повод множество оплаквания от задушливи миризми и вливане на отпадъчни води в река Пясъчник от централа за производство на електроенергия чрез използване на биомаса.
През последната година в с. Труд са извършени 7 проверки от РИОСВ – Пловдив по сигнали на местни жители. Направени са и две планови – едната е свързана с  контролни измервания на емисиите в атмосферния въздух от комина на когенератора, а другата – с дневни еквивалентни нива на шум, излъчван в околната среда от обекта. Установени са превишения на нормите за азотни и серни оксиди, за което на дружеството ще бъде наложена месечна санкция.
„Възрастните хора страдат от повишено кръвно налягане и силно чувство на тревожност в следствие на вибрациите. Трафикът на тежкотоварни машини снабдяващи дейността на централата е денонощен и преминава покрай училище, детска градина, детска ясла, читалище, детска кухня, пенсионерски клуб. След тези машини се носи ужасна и продължителна смрад, изпускат по улицата боклуци“, недоволстват хората.
Припомняме, че недоволството се разрастна дотолкова, че хората блокираха голяма пътна артерия като Пловдив-Карлово