Министър Кралев откри Европейското първенство по бокс за жени (снимки)

Красен Кралев: Боксът е един от най-силните и традиционно популярни в България спортове

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев откри Европейското първенство по бокс за жени, което се провежда в обновената зала „София“. На официалното откриване присъстваха президентът на Европейската боксова конфедерация (EUBC) Франко Фалчинели, президентът на Българска федерация по бокс Красимир Инински и супервайзърът на първенството Сузане Карландер.
"Боксът е един от най-силните и традиционно популярни в България спортове. За нас е огромна чест да бъдем домакини на 10-то издание на Европейското първенство по бокс за жени", каза министър Кралев. Той благодари на Българската федерация по бокс и ръководството й за добрата организация на редица големи международни събития в страната ни. "Благодаря и на президента на Европейската боксова конфедерация г-н Фалчинели за огромното доверие, което оказва на българската федерация с това домакинство", добави министър Кралев. Той връчи на президента на EUBC почетен плакет от името на Министерството на младежта и спорта.
Франко Фалчинели благодари на министерството и на ръководството на българската федерация по бокс за усилията им да организират Европейското първенство и да популяризират женския бокс. "България е страна с висока спортна култура и традиции в бокса", каза президентът на EUBC. Той посочи, че България е организирала успешно Европейското първенство по бокс за мъже в Самоков през 2015 г, Световното първенство за младежи в София през 2014 г. и ежегодния международен турнир „Странджата“. Президентът на европейския бокс се обърна и към съдиите на турнира и изрази увереност в техните умения и етика. „Най-силният боксьор на ринга трябва да победи!“, заяви Франко Фалчинели.
Министър Кралев изгледа и първата победа на Станимира Петрова над Юлия Корол от Молдова.
Европейското първенство по бокс за жени се провежда от 15 до 24 ноември в София. В него участват 130 състезателки от 28 държави. Българският отбор е съставен от 6 боксьорки: Севда Асенова в кат. до 48 кг., Златислава Чуканова в кат. до 51 кг., Станимира Петрова в кат. до 54 кг., Деница Елисеева в кат. до 57 кг., Дафина Маринова до 60 кг. и Илияна Гълъбова до 64 кг. Старши треньор на отбора е Фикрет Ереджебов.
Министерството на младежта и спорта подпомага провеждането на първенството с 280 000 лв.