Плоският данък остава, депутатите отхвърлиха предложението на БСП

Във вторник БСП обяви, че ще подкрепи Бюджет 2017, само ако се въведе диференцирана ставка


Депутатите от комисията по бюджет и финанси в Народното събрание отхвърлиха предложението на БСП плоският данък от 10% за доходите на физическите лица да падне и да бъде върнато прогресивното подоходно данъчно облагане.

Във вторник БСП обяви, че ще подкрепи Бюджет 2017, само ако се въведе диференцирана ставка. Конкретното предложение на червените предвиждаше необлагаем минимум за суми до минималната заплата (която ще стане 460 лв. от 1 януари 2017 г.), а 10% ставка да се запази само за доходите между минималната заплата и 1000 лв. Оттам следва стръмна скала - 15% данък за горницата над 1000 лв., 20% - за над 2000 лв., 25% - за над 5000 лв. и 27%- за над 10 000 лв.

"Безотговорно е да приемем толкова сериозна промяна в данъчната система, предложена от парламентарна група с 38 депутати", каза председателят на комисията Менда Стоянова от ГЕРБ.

"Плоският данък беше грешка. Няма развита държава в света, която да го прилага", заяви Румен Гечев на днешното заседание.

През последните години масово в държавите от Европейския съюз се въвежда плоска данъчна ставка, защото тя е възможно най-справедлива и не ощетява работещите и високо квалифицирани хора, които получават по-високи заплати. В момента плоският данък действа в над 30 страни по света, сред които Литва, Латвия, Естония, Унгария, Румъния и др. Дори пътеводната на БСП Русия през 2001 г. е въведе равна данъчна ставка от 13% независимо от размера на възнаграждението.

Финансовият министър в оставка Владислав Горанов коментира, че отпадането на плоския данък ще доведе до увеличение на сивата икономика и по-малка събираемост на приходите. Оценката на министерството е, че въвеждането на прогресивно облагане и необлагаем минимум при 460 лв. минимална заплата ще струва на бюджета 1,236 млрд. лв.

А ако мине и другото предложение - на Патриотите, минималните пенсии се вдигнат на 300 лева, това би коствало на бюджета около 1,5 млрд. лева допълнително.