Румяна Бъчварова участва в дискусия по актуалните за сигурността въпроси

Бъчварова: Целта на усилията е не само да се справяме с последиците, а да имаме ефективна превенция

Анализът на събитията у нас и по света ни дава поводи да преосмислим своята концепция по отношение на това явление и да сложим на нови релси и оперативната работа, конкретните политически и организационни решения, съобщават от пресцентърът на МВР. Това заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова в рамките на участието в кръгла маса на тема „Превенция и противодействие на рисковете от радикализация и тероризъм“, организирана от Софийския форум за сигурност. „През последната година МВР предприе сериозни стъпки в контекста на систематичната подготовка с оглед създаването на по-добър капацитет и ресурс в министерството за справяне с проблема чрез изключително засилване на работата на хората, които предоставят аналитичен продукт за целите на управлението“, припомни Бъчварова. Вътрешният министър очерта няколко важни закономерности – превръщането на радикализацията и тероризма от външна във вътрешна заплаха за обществото; нуждата от изграждане на цялостна система, която да може да отговаря на това предизвикателство; промяна на подхода от моноинституционалност към полиинституционалност и институционализиране на усилията. Изграждането на капацитет е също сред много важните стъпки. Това е процес, който започва със системата за обучение, за да имаме достатъчно подготвени кадри.
Като стабилна основа за бъдещи действия вътрешният министър определи изключително добрия опит от последната година със създаването на координационни центрове по актуални проблеми – борбата с контрабандата, овладяването на нелегалната миграция – доказали се като ефективен организационен подход за бърз обмен на информация между ангажираните институции и предлагането на решения за оперативни мерки. Такъв център за превенция на радикализацията и тероризма ще бъде сондата в дълбочина на обществото, защото процесите тръгват оттам, и, ако не ги познаваме, можем само да се справяме с последиците.
„Трябва да има и много добра работа във виртуалното пространство, в социалните мрежи – среда, която се развива динамично. Понастоящем се намираме в ситуация на догонване, а реално битката се води в това поле – там са основните ресурси и комуникационни канали. Именно затова ни е необходима адекватна система за реакция, добри нови технологии и изключително добри специалисти“, заяви Бъчварова подчерта, че има държави, използващи такива информационни продукти, които базата на глобален анализ в мрежата, могат да определят нивото на риск и да прогнозират с точност, за да подпомогнат усилията на отделните служби.
В този контекст министърът на вътрешните работи акцентира върху необходимостта от проактивност, от промяна на характера на работата и на основните политически задачи, за да може да се осигури превенция и цялостна концепция за изграждане на сигурност: Целта на усилията е не само да се справяме с последиците, а да имаме ефективна превенция.
Румяна Бъчварова поясни, че това е целта и на подписаното в САЩ споразумение за проверка на пръстови отпечатъци на нелегално преминалите границите ни, процедурата по което ще стартира до дни. То ще даде възможност те да бъдат проверявани във възможно най-широките бази данни, които съществуват в света. „Към момента, по-добра защита не сме имали никога в това отношение“, коментира Бъчварова. По думите й, Законът за противодействие на тероризма също ще даде много добра стабилност и възможност за справяне със заплахите.
Участниците в кръглата маса, сред които заместник-министърът на отбраната Орхан Исмаилов, заместник-председателят на ДАНС Олег Петков и експерти от други ведомства и институции, отчетоха като важна стъпка приетата през миналата година Стратегия за противодействие на радикализацията и тероризма и Плана за нейното изпълнение. Те се обединиха около мнението, че ключов елемент в държавната политика за преодоляване на рисковете от тези явления е превенцията чрез координиран и всеобхватен подход с участието на всички компетентни институции.
По време на сесиите бяха обсъдени въпроси, свързани с ролята на системата на образованието, подготовката на критичната инфраструктура, необходимостта от специализирани изследвания на фактори и условия за радикализация и тероризъм, опита на други държави.