Фандъкова присъства на откриването на инсталация за рециклиране на стъкло

Ежедневно в завода се преработват около 1000 тона отпадъци

Инсталация за преработване на отпадъци от стъкло, която ги разделя според цвета им работи в софийското село Равно поле. Ефектът е, че благодарение на инсталацията рециклираното в нея стъкло ще съдържа едва 25 грама примеси за тон и ще може да се използва директно за създаването на нови опаковки, което ще намали отпадъците в депата и ще улесни индустрията.
Кметът на София Йорданка Фандъкова присъства на откриването на инсталацията.
Колкото по-модерна е технологията на инсталациите за отпадъци, толкова по-малко отпадъци за депониране ще има в София, каза кметът Фандъкова.
Кметът на София съобщи, че за една година от работа на завода за преработка на отпадъци на Столичната община е постигнато намалeние на количествата на депонирани отпадъци със 79%. Ежедневно в завода се преработват около 1000 тона отпадъци, а количеството стъкло в общия отпадък е между 5 % и 7 %., каза също Фандъкова.
Министерството на околната среда и водите ще продължава да подкрепя инициативи, свързани със "зелените" инвестиции и идеи, каза още Василева.
Инсталацията за сортиране на стъкло по цвят, в чието модернизиране "Екопак България" инвестира 2,5 млн. лв., има капацитет да обработва 100 тона стъклени опаковки на ден.