Белчо Горанов с беседа на Конференцията за спорта и олимпизма в Общините

Засегнат бе проблемът с допинга, отношенията между МОК и ВАДА, както и темата за ролята, мястото и автономността на обществените организации в спорта

Генералният секретар на БОК Белчо Горанов бе сред официалните гости на втората Конференция по проблемите на спорта, физическото възпитание и олимпизма в общините. Форумът се организира като форма на сътрудничество между Областната администрация на Софийска
област, Национална спортна академия и БОК, които от края на миналата година принципно, а от началото на тази година и формално се споразумяха да си сътрудничат за подпомагане развитието на спорта в областта, като се оказва методическо, организационно и програмно съдействие на общините, спортните организации и учителите по физическо възпитание.

Конференцията в Гранд хотел „София“ бе втората подобна проява и имаше за цел да представи чрез лекцията на проф. Банков някои насоки и стандарти за изграждане на общински спортни политики в съвременните условия и съобразно специфичната среда на малките градове в Софийска област. Топли думи към присъстващите и благодарност към организаторите отправи проф. Лозан Митев от НСА.

Сред официалните гости бяха още областният управител Росица Иванова и ректорът на НСА проф. Пенчо Гешев, съобщава www.bgolympic.org. Всички те поздравиха присъстващите, а Белчо Горанов бе първият лектор по темата „Дейността на БОК в съвременния контекст на олимпийското движение отразено в Програмата 2020 на МОК.“ Беседата се фокусира около актуалните теми от развитието на олимпийското движение, както и около участието на България на последните Олимпийски игри в Рио. Засегнат бе проблемът с допинга, отношенията между МОК и ВАДА, както и темата за ролята, мястото и  автономността на обществените организации в спорта.

Наред с това бяха представени идеи, предложения и препоръки за работата на РИО Софийска област, Областната администрация, Министерството на спорта и Министерството на образованието, които да оптимизират работата на специалистите и да гарантират пълноценно развитие на спортната дейност.

В конференцията участваха над 60 представители на учителите, спортните клубове и общинските експерти в областта на спорта от 16 общини. Присъстваха също така ръководителите и специалистите от катедри „Мениджмънт и история на спорта“ и „Теория на физическото възпитание“ в НСА.